Διεθνή

Nτε Γκαλό: Για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, η EE πρέπει "να ξυπνήσει"


Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση «να ξυπνήσει» και να ενισχύσει τις ικανότητές της καινοτομίας για να αντιμετωπίσει το «απρόβλεπτο» στοιχείο της οικονομικής πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Το πλέον επιθυμητό είναι να ξυπνήσει η Ευρώπη», δήλωσε ο Βιλερουά ντε Γκαλό στο France Culture.

Πρέπει «να ενισχύσουμε την ικανότητα καινοτομίας και παραγωγής στην Ευρώπη», «να επενδύουμε καλύτερα στις τεχνολογίες του μέλλοντος και να καινοτομούμε πιο γρήγορα απλοποιώντας τα πράγματα», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη έχει πολλά ατού», συνέχισε, επικαλούμενος μια ενιαία αγορά περίπου 450 εκατομμυρίων καταναλωτών και νεοφυείς εταιρείες (startup), «αλλά η Ευρώπη έχει κοιμηθεί λίγο μπροστά στο κύμα καινοτομίας που γεννήθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ και εν μέρει στην Κίνα», υπογράμμισε.

Η Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 0,1% ως 0,2% κατά το πρώτο τρίμηνο στη Γαλλία, σε ένα πλαίσιο ισχυρών αβεβαιοτήτων. Για το 2025, προβλέπει αύξηση 0,9%, όπως και η κυβέρνηση.

«Αν υπάρχει σήμερα μια βασική απειλή για την οικονομία, είναι αυτή η αβεβαιότητα που προκαλεί την αναμονή των επιχειρηματιών, οι οποίοι αναβάλλουν τις επενδύσεις τους, ή ακόμη και των καταναλωτών (…) οι οποίοι αναβάλλουν τις αγορές τους και προτιμούν να αποταμιεύουν», προειδοποίησε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Από αυτήν την άποψη, το απρόβλεπτο του κυρίου Τραμπ (…) δεν αποτελεί αποτελεσματική οικονομική στρατηγική. Παντού στον κόσμο, αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα και ως εκ τούτου επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη», σημείωσε.

Όσον αφορά τον Ίλον Μασκ, που έχει επιφορτιστεί από τον Τραμπ να μειώσει τις δαπάνες του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, «έναν μεγαλοφυή καινοτόμο», ο οποίος χρησιμοποιεί ωστόσο «εξαιρετικά βάναυσες μεθόδους», ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας δήλωσε ότι ελπίζει πως «οι αποτρεπτικές δυνάμεις της αμερικανικής δημοκρατίας και της οικονομίας θα δράσουν».

«Ο προστατευτισμός μπορεί να φαίνεται ελκυστικός βραχυπρόθεσμα --λέμε στον εαυτό μας ότι προστατεύουμε την οικονομία μας-- αλλά πάντα και παντού, αποδεικνύεται ότι αποτυγχάνει με την πάροδο του χρόνου», έκρινε.

Ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε στη Γαλλία και το ποσοστό της ανεργίας ήταν 7,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, «παραμένουν δύο σοβαρές οικονομικές ασθένειες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη Γαλλία αναφέρθηκε «στο πρόβλημα» των δημοσιονομικών και του χρέους. Όσον αφορά την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε αυτό μιας ανεπαρκούς ανάπτυξης και καινοτομίας.

Την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία «περιστρέφεται γύρω από μια ανάπτυξη 1%», αυτή βρίσκεται «μεταξύ 2% και 3%» στις ΗΠΑ, και «κάθε χρόνο, το χάσμα μεγαλώνει», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα