Ο Τραμπ έχει ορμήσει ως "ταύρος σε υαλοπωλείο", ανατρέποντας διεθνείς κανόνες και ισορροπίες και οι αγορές "πληρώνουν τα σπασμένα".
Παρά τα καλά νέα για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ - που ήταν περισσότερες από τις αναμενόμενες τον Ιανουάριο, στα χρηματιστήρια επικρατεί έντονη αβεβαιότητα. Ρευστό σκηνικό στην Ευρώπη, η Wall Street έχει πάρει την κατιούσα με τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα σε δίνη πιέσεων, το ΧΑ έκλεισε με μικρές απώλειες.
Ολοι φοβούνται τα χειρότερα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες πολυμέτωπων εμπορικών πολέμων, που θα πλήξουν την παγκόσμια οικονομία, θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη και θα προκαλέσουν νέες περιπλοκές στις διεθνείς σχέσεις.
Γι αυτό το "συντηρητικό" χρήμα μετακινείται σε ασφαλέστερα καταφύγια. Νέο ιστορικό εκόρ σημείωσε σήμερα η τιμή του χρυσού, ενώ τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ ενισχύθηκαν - οι αποδόσεις τους έπεσαν.
Χωρίς προοπτική ειρήνευσης
Στις ανησυχίες για τους εμπορικούς πολέμους που εξαπολύει ο Τραμπ, προστίθεται τώρα η σοκαριστική δήλωση του Αμερικανού προέδρου για κατάληψη της Λωρίιδας της Γάζας από τις ΗΠΑ και μεταφορά των Παλαιστινίων σε άλλες χώρες.
Αυτή η δήλωση προθέσεων απομακρύνει την προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή και οι αγορές προσπαθούν να αποτιμήσουν τους νέους κινδύνους που διαγράφονται, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την επιβολή δασμών και τα "αντίποινα" των θιγόμενων χωρών
Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο τις επόμενες μέρες. Η κατεύθυνση θα δοθεί από τη Wall Street, όπου σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος θα είναι τα εταιρικά αποτελέσματα.
Το εσωτερικό μέτωπο
Το ΧΑ θα κινηθεί στα απόνερα της διεθνούς αναταραχής, εστιάζοντας παράλληλα στο εσωτερικό μέτωπο, με επίκεντρο τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τις πρώτες πληροφορίες για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα τραπεζών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων.
Σιγά-σιγά αναδύεται όμως και ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται "στριμωγμένη" στο θέμα των Τεμπών, που αποτελεί πλέον κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης και επιτείνει τη λαϊκή δυσφορία.
Πάντως στο χρηματιστήριο το αγοραστικό ενδιαφέρον διατηρείται, όπως δείχνει και ο υψηλός ημερήσιος τζίρο των τελευταίων ημερών. Παράλληλα όμως αυξάνεται η προσφορά από χαρτοφυλάκια που θέλουν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο και προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.
Μετοχές και δείκτες
Σήμερα η συναλλακτική κίνηση ήταν υποτονική και ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε 87,5 εκατ. ευρώ, συν 13 εκατ. ευρώ σε μεταβιβάσεις πακέτων (τα 10,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική). Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος με μικρές διακυμάνσεις.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,23%, τερματίζοντας στις 1.517,35 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από τις 1.521,16 μονάδες (+0,07%), μέχρι τις 1.514,5 (-0,42%).
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,39%, κλείνοντας στις 3.689,5 μονάδες.
Ανοδο 0,37% σημείωσε ο δείκτης των mid caps, χάρις στα κέρδη που κατέγραψαν οι Αβαξ (+2%), ΑΔΜΗΕ (+1,7%), Κρι-Κρι (+1,3%) και Φουρλής (+1%).
O τραπεζικός δείκτης έχασε 0,27%, έχοντας σημειώσει υψηλό +0,23% και χαμηλό -0,49%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου.Attica Bank -2,2%, Optima -1%, Πειραιώς και Κύπρου -0,6% Eurobank και Alpha -0,3%. Αμετάβλητη η Εθνική
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με +3,2%. Με θετικό πρόσημο Lamda +2,1%, Αεροδρόμιο (ΔΑΑ) +1,4%, ΕΛΠΕ +1,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,9%, Motor Oil +0,7%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι Jumbo -1,4%, ΟΠΑΠ -1,3%, OTE -1,2%, Μυτιληναίος και Aegean -1%, Βιοχάλκο -0,9%, ΔΕΗ -0,7%.