Υγεία

Οι 6 κινήσεις για να "ξεκολλήσει" η ζυγαριά


Η ζυγαριά κόλλησε και είσαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης; Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ξεκίνησες προσπάθεια απώλειας βάρους. Όλα πήγαιναν πολύ καλά, μέχρι τη μέρα που η ζυγαριά σου κρύβει μία δυσάρεστη έκπληξη. Δείχνει το ίδιο βάρος με αυτό πριν 10 μέρες, παρόλο που εσύ ήσουν πιστός/ή στο πρόγραμμα διατροφής σου.

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team παρουσιάζει τους λόγους για το κόλλημα της ζυγαριάς, καθώς και τρόπους για να ξεπεραστεί.

Ιδού λοιπόν, ορισμένα σενάρια που μπορεί να δώσουν κάποιες απαντήσεις και βοήθεια σχετικά με το πώς θα ξεκινήσεις να χάνεις βάρος και πάλι.

  1. Πλασματικό ζύγισμα: Δηλαδή το βάρος που βλέπεις δεν είναι το πραγματικό. Τι μπορεί να έχει συμβεί; Την προηγούμενη μέρα έφαγες λίγο παραπάνω, το φαγητό που έφαγες χθες το βράδυ ήταν αρκετά αλμυρό πχ. πίτσα, αρκετό τυρί, έφαγες έξω οπότε σίγουρα το φαγητό είχε περισσότερο αλάτι από αυτό που συνηθίζεις να προσθέτεις εσύ στο μαγείρεμά σου ή κατανάλωσες αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ. Όλα αυτά  έχουν ως αποτέλεσμα να προκληθεί κατακράτηση υγρών, γι' αυτό και το αυξημένο βάρος που βλέπεις σήμερα. Αύριο θα είναι μία καινούρια μέρα και το βάρος σου θα έχει επανέλθει.
     
  2. Έχεις ήδη χάσει πολύ βάρος: Το πλατό απώλειας βάρους μπορεί να συμβεί μεταξύ 6-24 μηνών μετά την έναρξη μιας δίαιτας για απώλεια βάρους και μπορεί να μην βγάζει νόημα. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι η «μεταβολική προσαρμογή». Όταν από εκεί που έτρωγες ό,τι ήθελες, ξεκινάς και ακολουθείς μια δίαιτα που ελέγχει τις θερμίδες σου και σηκώνεσαι από τον καναπέ σου και πας στο γυμναστήριο, είναι μια δραστική αλλαγή για το σώμα σου και θα ενισχύσει το μεταβολισμό σου για να σε βοηθήσει να κάψεις θερμίδες και θα σε οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Από την άλλη πλευρά, εάν έχεις μειώσει τις θερμίδες και καις πολλές θερμίδες μέσω της άσκησης, το σώμα σου προσαρμόζεται σε αυτό το νέο «φυσιολογικό» επίπεδο πρόσληψης. Αν έχεις χάσει σημαντικό βάρος (συχνά μεταξύ 5-10% του βάρους σου), είναι πιθανό ο μεταβολισμός σου να το έχει ορίσει ως τη νέα σου «βασική γραμμή». Το σώμα σου πιστεύει ότι πρέπει να μειώσεις ακόμη περισσότερο τις θερμίδες σου (και να γυμναστείς πιο σκληρά) για να αρχίσεις ξανά να καις θερμίδες, συνεπώς να χάνεις κιλά.
     
  3. Άγχος: Μπορεί να ακολούθησες το πρόγραμμά σου με συνέπεια, μήπως όμως διανύεις μία περίοδο έντονου άγχους; Μήπως ακόμη και το άγχος να φτάσεις στο στόχο που έχεις θέσει για το βάρος σου έχει γίνει πιο έντονο τελευταία; Το άγχος προκαλεί την έκκριση κορτιζόλης στον οργανισμό, γνωστής ως ορμόνη του στρες. Αυτή η ορμόνη με τη σειρά της αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης. Η αυξημένη ινσουλίνη από τη μια ωθεί την μετατροπή της γλυκόζης στο αίμα σε λίπος και την αποθήκευση αυτού στο σώμα σου. Από την άλλη η χρήση της γλυκόζης οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο πιθανότατα να σου δημιουργεί έντονη επιθυμία για γλυκό. Προσπάθησε λοιπόν να διαχειριστείς όσο καλύτερα μπορείς το άγχος σου, ώστε να ξεφύγεις από αυτόν τον φαύλο κύκλο.
     
  4. Τρως περισσότερο από ότι νομίζεις: Αν υπάρχει κάτι  που πρέπει να γνωρίζεις για την απώλεια βάρους, είναι ότι δεν μπορείς να χάσεις κιλά, ανεξάρτητα από το πόσο ασκείσαι, αν έχεις κακές διατροφικές συνήθειες. Σκέψου μια μπάρα σοκολάτας μπορεί να χρειαστούν 1-2 λεπτά για να καταναλώσεις 250-350 θερμίδες χωρίς πολλή σκέψη. Αλλά πιθανότατα χρειάζεται 10 φορές περισσότερος χρόνος για να κάψεις αυτές τις θερμίδες μέσω της άσκησης. Αν δεν έχεις διαβάσει ποτέ τις ετικέτες στο φαγητό σου ή δεν έχεις καταγράψει ποτέ πόσες θερμίδες καταναλώνεις σε μια μέρα, δοκίμασε το. Ακόμα κι αν δεν μετράς τις θερμίδες, η καταγραφή των μεγεθών των μερίδων σου μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις πότε τρως περισσότερο από αυτό που θα έπρεπε για απώλεια βάρους.
     
  5. Ανεπαρκής ξεκούραση: Παρόμοια με την επίδραση των ορμονών του στρες στο βάρος σου, μπορεί επίσης να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό αν δεν ξεκουράζεσαι αρκετά. Και ο ύπνος, αλλά και οι ημέρες ανάπαυσης μπορούν να παίξουν ρόλο στην αναστολή της απώλειας βάρους.
     
  6. Ομοιόσταση: Τι σημαίνει αυτό; Ο οργανισμός έχει την τάση να επαναφέρει ο,τιδήποτε πας να του αλλάξεις. Η ομοιόσταση  είναι υπεύθυνη για παράδειγμα για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε υγιή επίπεδα. Αντίστοιχα, το βάρος αποτελεί μία κανονικότητα για τον οργανισμό. Η μείωση του βάρους σου «ξυπνά» το σύστημα της ομοιόστασης, το οποίο θα παλέψει ώστε να κρατήσει το βάρος σου σταθερό. Όχι για πάντα βέβαια. Για όσο όμως χρειάζεται ώστε ο οργανισμός να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, στο νέο βάρος στην περίπτωσή μας. Με άλλα λόγια δώσε λίγο χρόνο στον οργανισμό σου να «καταλάβει» ότι η κανονικότητα είναι το μειωμένο σου βάρος. Και τότε η ζυγαριά θα συνεχίσει την καθοδική της πορεία.

Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να δεις ότι η ζυγαριά σου σταματά να κινείται, όταν αρχίσεις να χάνεις βάρος. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να σταματήσεις. Ρίξε μια πιο προσεκτική ματιά στη ρουτίνα σου, τις διατροφικές σου συνήθειες και το πόσο καλά φροντίζεις την ψυχική σου υγεία και δες τι θα μπορούσε να αλλάξει με τα παραπάνω tips!

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα