Οικονομία

"Πολυεπίπεδο σύστημα δασμών" εξετάζουν οι ΗΠΑ για την Κίνα


Θα διαχωρίζει τα προϊόντα σε κατηγορίες ανάλογα με τη στρατηγική τους σημασία

Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται πως επανεξετάζει τη στρατηγική της όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, με τον Λευκό Οίκο να φέρεται να εξετάζει μείωση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές από το εξωφρενικό 145% στο εύρος του 50%-65%, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο που μίλησε στη Wall Street Journal.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι εξετάζεται και ένα «πολυεπίπεδο» σύστημα επιβολής δασμών, το οποίο θα διαχωρίζει τα προϊόντα σε κατηγορίες ανάλογα με τη στρατηγική τους σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, αγαθά που θεωρούνται κρίσιμα για τα αμερικανικά συμφέροντα θα υπόκεινται σε δασμούς που ξεκινούν από το 100%, ενώ τα υπόλοιπα θα επιβαρύνονται με χαμηλότερους συντελεστές, πιθανώς γύρω στο 35%.

«145% είναι υπερβολή»: Ο Τραμπ δείχνει αποκλιμάκωση

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ο δασμός του 145% είναι «πολύ υψηλός» και υποσχέθηκε ότι «θα μειωθεί σημαντικά». Ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο και ότι σκοπεύει να είναι «πολύ φιλικός» προς την Κίνα ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε ανακούφιση στη Wall Street, με τις μετοχές να σημειώνουν άλμα την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές είδαν σε αυτήν μια πιθανή διέξοδο από την πολύμηνη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Μπέσεντ: «Μη βιώσιμος ο εμπορικός πόλεμος»

Σε κλειστή συνεδρίαση την Τρίτη, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, χαρακτήρισε τους αμοιβαίους δασμούς με την Κίνα ως «μη βιώσιμους», επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει πρόσφατα στο Yahoo Finance ότι ελπίζει σε μεγαλύτερη «σαφήνεια» όσον αφορά το ζήτημα των δασμών.

Στο μεταξύ, η σύγκρουση έχει κλιμακωθεί: το Πεκίνο αύξησε τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από 84% στο 125%, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει ένα σύνθετο σύστημα δασμών, που περιλαμβάνει έναν «ανταποδοτικό» δασμό 125%, έναν ειδικό δασμό 20% για την αντιμετώπιση της κρίσης με το φαιντανύλη, καθώς και επιπλέον δασμούς βάσει του άρθρου 301, που κυμαίνονται από 7,5% έως και 100%.

Οι πρώτες επιχειρηματικές επιπτώσεις: Η Tesla χτυπά «καμπανάκι»

Η Tesla (TSLA) ήταν από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες που αναφέρθηκαν δημόσια στις συνέπειες του εμπορικού πολέμου. Στην τελευταία της οικονομική έκθεση, η εταιρεία αποκάλυψε ότι η παραγωγή του ανθρωπόμορφου ρομπότ Optimus έχει διαταραχθεί λόγω των περιορισμών που επέβαλε πρόσφατα η Κίνα στις εξαγωγές σπάνιων γαιών.

Διαπραγματεύσεις με την Ινδία – Οι παύσεις και οι εξαιρέσεις στο προσκήνιο

Παρά τις εξελίξεις στο μέτωπο Κίνας-ΗΠΑ, την Τρίτη σημειώθηκε πρόοδος και σε άλλο διπλωματικό πεδίο: ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ανακοίνωσαν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως η τεχνολογία, η άμυνα και η ενέργεια.

Παράλληλα, το επενδυτικό κοινό παρακολουθεί στενά τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις ή και εξαιρέσεις στους δασμούς: ο Τραμπ έχει ήδη αναστείλει προσωρινά την επιβολή δασμών σε ορισμένα καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη και φέρεται να εξετάζει αντίστοιχη παύση και στους δασμούς στα αυτοκίνητα – αν και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι όλοι οι προτεινόμενοι δασμοί τελικά θα εφαρμοστούν.

Την ίδια στιγμή, παραμένει σε ισχύ ο βασικός δασμός 10% που εφαρμόστηκε στις 5 Απριλίου σε όλες τις επηρεαζόμενες εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα