Αγορές

Ρέει "αίμα" στις αγορές -Μεγάλες απώλειες στο ΧΑ, τράπεζες -6%


"Αγοράζω όταν ρέει αίμα στους δρόμους" έλεγε ο βαρόνος Ρότσιλντ, ο οποίος μπορεί να έβλεπε ως ευκαιρία για επενδυτικές τοποθετήσεις την παρουσία συγκυρία με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, την αντιπαράθεση Ρωσίας-Δύσης και την αναταραχή τις αγορές. Προς το παρόν περισσότερο "αίμα" ρέει στα χρηματιστήρια, όπου χάνονται καθημερινά εκατοντάδες δισεκατομμύρια, ενώ τεράστια ποσά μετακινούνται προς αναζήτηση ασφάλειας και οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια οδηγούν σε κατάσταση "εμφράγματος" την παγκόσμια οικονομικά και τις επιχειρήσεις.

 Μεγάλες απώλειες καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX -2,40%, CAC40 -2,55%), τεράστια κεφάλαια μετακινούνται για ασφάλεια στα κρατικά ομόλογα - με αποτέλεσμα οι τιμές τους να εκτοξεύονται στα ύψη και οι τιμές τους να υποχωρούν. Παράλληλα συνεχίζεται το ράλι των τιμών φυσικού αερίου (+13% στα 111,5 ευρώ) και του πετρελαίου (brent +5,2% στα 103,12 δολάρια).

Εντυπωσιακό ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί κατά 11 μονάδες βάσης. Του ελληνικού υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 14(!) μονάδες βάσης και διαμορφώνεται σε 2,40%.Του 5ετούς πέφτει 13,5 μβ χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο και διαμορφώνεται σε 1,28%

Κατακόκκινο ταμπλό στο ΧΑ, που πληρώνει δυσανάλογο "φόρο αίματος", αν και η έκθεση ελληνικών επιχειρήσεων σε Ρωσία-Ουκρανία είναι περιορισμένη σε σύγκριση με των ευρωπαϊκών. Η αγορά αντιδρά υπερβολικά, λαμβάνοντας υπόψη  τις γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, και ιδιαίτερα το πλήγμα που θα δεχθεί ο ελληνικός τουρισμός μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις πτήσεις από ρωσικά αεροδρόμια προς τη χώρα μας

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι η πτώση στο ΧΑ είναι δυσανάλογη σε σχέση με τις απώλειες στην Ευρώπη και στη Wall Street  Η στρέβλωση θα αποκατασταθεί με μία εξίσου υπερβολική ανοδική αντίδραση όταν υπάρξει ουσιαστική βελτίωση κλίματος..

 Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν η τεχνική εικόνα επιδεινώνεται, καθώς οι βασικοί δείκτες διασπούν καθοδικά διαδοχικές περιοχές στήριξης και η μεσοπρόθεσμη τάση θα αλλάξει, αν το επόμενη διήμερο δεν σημειωθεί σημαντική ανάκαμψη.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 866,7 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,80%. Μέχρι στιγμής έχει σημειώσει χαμηλό -3,63% στις 859,21 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 2,90% στις 2.098μονάδες. Ο δείκτης των mid caps υποχωρεί κατά 2,20%%.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε έως -8,27% και τώρα καταγράφει απώλειες 5,55%. Πειραιώς -6,5%,Alpha Bank και Eurobank -5,3%, Εθνική -5%, Attica Bank -1,2%, αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο κινούνται μόνον 4 από τις 21 μετοχές: ΟΤΕ +1,9%, Jumbo +0,5%, ΟΠΑΠ και Σαράντης +0,4%. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει και σήμερα η Coca-Cola (-7,4%), που έχει σημαντική έκθεση στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ακολουθούν Aegean -4,3%, Lamda -3,6%, ΔΕΗ -3,2%,  Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ -2,7%, Ελλάκτωρ -2,5%, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ -2,1%, Motor Oil και ΕΛΠΕ -1,8%, Τιτάν και ΕλβάλΧαλκόρ -1,6%.

Στη μεσαία και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις αξιόλογη άνοδο με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι Epsilon +4,2%, Παπουτσάνης +2,8%, Q&R +2%. Στον αντίποδα η Frigoglass, που χάνει 15,5% με συναλλαγές 1,5 εκατ. τμχ. Η μεγάλη πτώση οφείλεται στο ότι η εταιρεία πραγματοποιεί περίπου το 20% του ενοποιημένου τζίρου της σε Ρωσία και Ουκρανία.  Ακολουθούν Φιερατέξ -10%, Αβαξ -6,5%, Byte -6,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα