Επιχειρήσεις

Σε αδιέξοδο η εισαγγελική έρευνα για την Folli!


Δεν στοιχειοθετούνται με τα στοιχεία που υπάρχουν ως τώρα σοβαρά ποινικά αδικήματα

Σε… τοίχο πέφτει η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Folli Follie, καθώς τα στοιχεία που έχει, ως τώρα, στη διάθεσή του ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας, Γιάννης Δραγάτσης, δεν φαίνεται ότι μπορούν να υποστηρίξουν το σοβαρό αδίκημα της χειραγώγησης αγοράς.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, όπως όλα δείχνουν, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε μεν, τον Αύγουστο, αρκετά υψηλά πρόστιμα στους Δημήτριο και Γεώργιο Κουτσολιούτσο (1,2 εκατ. ευρώ στον καθένα), αλλά αποφάσισε να μην στείλει στον εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά.
Μάλιστα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι παραβιάσθηκε από τα στελέχη της Folli Follie ο κοινοτικός κανονισμός 596/2014, αλλά χωρίς να μνημονεύεται στην απόφαση ο νόμος 4443/2016, δια το οποίου μεταφέρθηκε ο κανονισμός στην εθνική νομοθεσία και ορίσθηκε πώς θα αντιμετωπίζεται ποινικά το αδίκημα της χειραγώγησης αγοράς.
Όπως εξηγούν νομικοί, από τη σκοπιά της ελληνικής νομοθεσίας, δεν είναι αρκετό να έχει χειραγωγηθεί η αγορά με τη δημοσιοποίηση χαλκευμένων οικονομικών καταστάσεων για να στοιχειοθετηθεί σοβαρό ποινικό αδίκημα, για το οποίο οι ποινές μπορούν να φθάσουν και σε φυλάκιση 10 ετών.
Ο νομοθέτης απαιτεί να αποδειχθεί ότι, με τη χειραγώγηση της αγοράς, ο υπαίτιος εξασφάλισε κάποιο οικονομικό όφελος, ή προσπόρισε οικονομικά οφέλη σε τρίτους.
Στην περίπτωση της Folli Follie, είναι δεδομένο ότι οι οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν για το 2017 ήταν ανακριβείς και σύντομα θα ξέρουμε σε ποιο βαθμό παραποιήθηκαν βασικά οικονομικά μεγέθη, όταν θα ολοκληρωθούν οι έρευνες της Alvarez & Marsal και ο έλεγχος από την Ernst & Young.
Όμως, δεν έχουν προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ως πρόεδρος και βασικός μέτοχος, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ως διευθύνων σύμβουλος ή άλλο κορυφαίο στέλεχος του ομίλου είχαν οικονομικό όφελος από τη χειραγώγηση της αγοράς.
Το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχουν προχωρήσει σε πώληση μετοχών, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Αντίθετα, ο Δ. Κουτσολιούτσος προχώρησε σε αγορές μετοχών, για να υποστηριχθεί η μετοχή, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της QCM.
Οι τελευταίες σημαντικής αξίας πωλήσεις μετοχών από τον Δ. Κουτσολιούτσο έγιναν τον Μάιο του 2017, μετά δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων 2016. Από εκείνο το placement, τα έσοδά για τον κ. Κουτσολιούτσο είχαν ανέλθει σε 23 εκατ. ευρώ. 
Όμως, για να έχει ποινικό ενδιαφέρον αυτή η συναλλαγή, θα πρέπει να προκύψει από τους ελέγχους των A&M και E&Y ότι υπήρξε παραποίηση και στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2016, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Με αυτά τα δεδομένα, το τεράστιο χρηματιστηριακό σκάνδαλο πιθανόν να «ξεφουσκώσει» στη διαδικασία της ποινικής αναζήτησης ευθυνών και να καταλήξουμε σε μια ποινική δίωξη με κατηγορίες μικρού ειδικού βάρους…
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα