Αγορές

Κόκκινο ταμπλό στο ΧΑ - Εν αναμονή αντίδρασης


Σε φάση πρόσκαιρης(;) διόρθωσης  βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, παραμένοντας για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση σε πτωτική τροχιά, μετά από δύο και πλέον εβδομάδες αργής ανοδικής κίνησης με ενδοσυνεδριακές μικροδιορθώσεις και χαμηλούς τζίρους.

Στο κόκκινο κινούνται από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες, ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώνονται στις τραπεζικές μετοχές. Ανοδική αντίδραση βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο ημίωρο, με αποτέλεσμα να έχουν περιορισθεί οι απώλειες.

Ρευστό σκηνικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που παρουσιάζουν εικόνα σταθεροποίησης με οριακές μεταβολές στους βασικούς δείκτες.

Αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ εκφράζουν πολλοί αναλυτές, αναμένοντας σαφέστερες ενδείξεις μετά το κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή. Αρνητικά δημοσιονομικά στοιχεία, αβέβαιες προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού, προβληματιμός για τις ΑΜΚ τραπεζών και τις ζημιές από τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων συνηγορούν σε διορθωτική κίνηση.

Η περιοχή των 925 μονάδων φαίνεται ότι παραμένει ισχυρό "ανάχωμα", όπου  μπορεί να ανακοπεί πάλι μία ανοδική κίνηση-αντίδραση.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν η αγορά αναζητά ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης  κινείται τώρα στις 915 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,55%.  Μέχρι στιγμής έχει σημειώσει χαμηλό ημέρας -0,98% στις 911,02 μονάδες, έχοντας κινηθεί μέχρι τις 920,05 (στό χθεσινό κλείσιμο).
Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,55%, στις... 2.222,2 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -0,20%, πήγε μέχρι -2,18% και  τώρα οι απώλειες του έχουν περιοριστεί σε 1,10%. Από τις μετοχές του κλάδου θετικό πρόσημο διατηρεί μόνον η Attica Bank (+0,5%). Eurobank -2,2%, Alpha -0,8%, Πειραιώς -0,3%, Εθνική -0,1%.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά Blue chips ξεχωρίζει ο Μυτιληναίος με +3,3%, λόγω της σύναψης επωφελούς συμφωνίας με τη ΔΕΗ για παροχή φθηνού ηλεκτρικό ρεύμα στην ενεργοβόρο μονάδα αλουμινίου. Ακολουθούν Τιτάν και Σαράντης +0,5%, ΟΠΑΠ +0,3%. 

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν  Jumbo -3,8%, Aegean -3,5%, ΕΛΠΕ -1,7%, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Lamda -1,3%.

Στα mid caps ελάχιστες μετοχές σημειώνουν (μικρά) κέρδη. Στο κόκκινο Cenergy και ΕΥΑΘ -1,8%, Profile και Autohellas -1,5%, Ιντρακάτ -3,2% και Ικτίνος -1,1%.

Διαβάστε επίσης