Ανησυχίες για ξέσπασμα νέας ελληνική κρίση, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, διατυπώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο “Bloomberg”, υπογραμμίζοντας ότι, παρότι έχει μειωθεί η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα, η Ευρώπη δεν αντέχει αλλά μία κρίση στη χώρα.
Ήδη η Ευρώπη αγωνίζεται να περιορίσει τα ελλείμματα της Ιταλίας και να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Brexit, ενώ οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας έχουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του πρακτορείου.
Μόλις τον Αύγουστο τελείωσε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και η χώρα μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια νέα οικονομική κρίση, επειδή τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν παγιδευτεί σε ένα καθοδικό σπιράλ. Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς χρειάζεται μια ενίσχυση του κεφαλαίου της, σημειώνει το “Bloomberg”.
Η ανάταξη του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι κλειδί για την αναβίωση της οικονομικής δραστηριότητας και για να την επιτύχει η κυβέρνηση φέρνει διάφορα σχέδια, αλλά η έλλειψη καθαρότητας λειτουργεί εις βάρος των τραπεζών και οι μετοχές τους βρίσκονται σε συνεχή πίεση ρευστοποιήσεων, τονίζει ο αρθρογράφος.
Ακολούθως, περιγράφει συνοπτικά τα τρία σχέδια που έχουν παρουσιασθεί ως τώρα από τις αρχές για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, τονίζοντας όμως ότι δεν είναι σαφές αν όλα θα πάρουν το «πράσινο φως» για να εφαρμοσθούν ή ποιο από όλα είναι το πιο αποτελεσματικό για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με το στόχο που έχει τεθεί για περιορισμό τους περίπου κατά 50 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2021 και, ταυτόχρονα, να αποφύγουν οι τράπεζες την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, όποιο σχέδιο και αν εφαρμοσθεί θα απαιτηθεί να αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνώς για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που, στην παρούσα φάση, δεν είναι πολύ εύκολο. Σε γράφημα που συνοδεύει την ανάλυση παρουσιάζεται η μεγάλη αύξηση του spread ελληνικών και γερμανικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα, που χαρακτηρίζεται ανησυχητική, καθώς η διαφορά απόδοσης έχει υπερβεί πάλι τις 400 μονάδες βάσης (4%).