Αγορές

SOS από τις αγορές, έβδομη ημέρα πτώσης στο ΧΑ


Στα βήματα του πλέον απαισιόδοξου σεναρίου κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές, στο κλείσιμο μιάς «καταστροφικής» χρονιάς που απέφερε μεγάλες ζημίες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια  και αφήνει ως παρακαταθήκη σωρεία προβλημάτων. Με τους χειρότερους οιωνούς φαίνεται ότι θα ξεκινήσει το νέο έτος, καθώς στη σημερινή και στις δύο άλλες εναπομένουσες συνεδριάσεις  ελάχιστα μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο – ενδέχεται μάλιστα να επιδεινωθεί η κατάσταση.

Εξαιρετικά αρνητική εικόνα διαμορφώνεται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που δημιούργησε το χθεσινό εντυπωσιακό ριμπάουντ της Wall Street, με το ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας ανόδου  του Dow Jones και τη θεαματική ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου.

Ο DAX έχει πάρει την κατιούσα και βρέθηκε πριν από λίγο στο - 1,7%, οι άλλοι ευρωπαϊκοί δείκτες ακολουθούν, ενώ στο ΧΑ το ταμπλό έχει γίνει «κατακόκκινο» και ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,5%.

Πιέσεις εκδηλώνονται και στα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να ανεβαίνουν κατά 4-5 μονάδες βάσης.

Με ενδιαφέρον και εύλογη αγωνία αναμένεται  το άνοιγμα της Wall Street, που θα δώσει κατεύθυνση στις αγορές, «μεταγγίζοντας» ελπίδες ή επιταχύνοντας την πτώση.

Ντόμινο ή January effect ;

Η εικόνα των τελευταίων ημερών στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων  επιτείνει την αβεβαιότητα  και πολλοί αναλυτές προεξοφλούν τα χειρότερα, εκτιμώντας ότι η διόρθωση θα συνεχισθεί  με αυξανόμενη μεταβλητότητα. Ορατός είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος ενός καταστροφικού ντόμινο, που θα έχει πολλαπλές παρενέργειες στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία.

Αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός January effect που θα περιορίσει τις απώλειες,  οι ενδείξεις δεν συνηγορούν σε αισιόδοξες προβλέψεις. Οι αιτίες που προκάλεσαν  την μεγάλη πτώση και τους κλυδωνισμούς των τελευταίων δύο μηνών  δεν έχουν εκλείψει: Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, η μακροχρόνια τάση των επιτοκίων και του κόστους χρήματος είναι ανοδική, ο εμπορικός πόλεμος και η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας για την παγκόσμια τεχνολογική κυριαρχία θα συνεχισθούν, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Στην Ευρωζώνη υπάρχουν πηγές αβεβαιότητας και αστάθειας, ενώ στις ΗΠΑ οι επιλογές του προέδρου Τραμπ θέτουν σε δοκιμασία τις «ανοχές» του συστήματος, καθώς υπάρχει πλέον δυσαρμονία με το Κογκρέσο και την Fed σε ζητήματα οικονομικής, νομισματικής και εξωτερικής πολιτικής.

Η επίδραση στο ΧΑ

Οι αγορές βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, εν μέσω επιδεινούμενου κλίματος και εξαιρετικά αβέβαιων προοπτικών. Το 2018 αφήνει πίσω του «στάχτες και αποκαϊδια», κόκκινα χαρτοφυλάκια και μια παρακαταθήκη προβλημάτων που αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για την παγκόσμια οικονομία και πηγή ανησυχιών για τα χρηματιστήρια.
Αναπόφευκτη η επίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, που εξαρτάται από τις εισροές ξένων κεφαλαίων και τις κινήσεις διεθνών funds.

Πέρα από τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΧΑ έχει να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις από την πολιτική-εκλογική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τους φόβους για δημοσιονομική χαλάρωση και τις ανησυχίες για την πορεία των τραπεζών, που θα επωμισθούν μεγάλο κόστος στην προσπάθεια εκκαθάρισης των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους.

 Μετοχές και δείκτες

Οι προβληματισμοί αυτοί και η έξωθεν αρνητική επίδραση αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Εβδομη κατά σειρά ημέρα πτώσης στο ΧΑ, με μηδαμινό τζίρο, απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος και ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Σε δοκιμασία αντοχών η αγορά, καθώς οι βασικοί δείκτες προσεγγίζουν περιοχές κρίσιμων μεσοχρόνιων στηρίξεων.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,80% στις 603,5 μονάδες και το επόμενο «στοίχημα» φαίνεται ότι θα είναι η παραμονή του πάνω πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.
 Περίπου 0,55% χάνει ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις  1.587.5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,55%. Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος (+1,2%) και η Attica (+0,2%).  Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Alpha (-4%). Πειραιώς -3,1%, Εθνική -2,1%, Eurobank -1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο 5 μετοχές με θετικό πρόσημο. Coca-Cola +0,9%, Τιτάν και ΕΥΔΑΠ +0,7% Grivalia +0,5%, Aegean +0,2%.

Στον αντίποδα Σαράντης -3%,  Lamda -2%,  ΟΛΠ -1,9%, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Φουρλής -1,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα