Στοχευμένα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, και δη των εγχώριων παραγωγών και κτηνοτρόφων, όπως επίσης και άνοιγμα της «βεντάλιας» των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που υπό προϋποθέσεις θα «αγγίξει» και τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.
Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τη Eurostat εκτοξεύθηκε στο 8% για τον Μάρτιο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η αγορά θα σαρωθεί από ένα νέο «τσουνάμι» ανατιμήσεων. Την ίδια στιγμή η ενεργειακή ακρίβεια δεν δείχνει το παραμικρό σημάδι αποκλιμάκωσης, ενώ εντείνονται οι φόβοι για σημαντικές ελλείψεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα, που ενδεχομένως να λάβουν διαστάσεις επισιτιστικής κρίσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Υπό αυτή τη δυσμενή συνθήκη καθίσταται ηλίου φαεινότερο ότι τα ισχύοντα μέτρα στήριξης και οι επιδοτήσεις, δεν είναι επαρκή, αλλά χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις για να δημιουργηθεί ένας σχετικώς ικανός φραγμός ανάσχεσης της ακρίβειας.
Το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει το πρόβλημα, το οποίο άλλωστε είναι εξόφθαλμο και γι’ αυτό σκοπεύει να βγάλει από τη φαρέτρα της, δημοσιονομική εφεδρεία δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Έναν, δηλαδή, συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα εμπεριέχει τα πρόσθετα μέτρα στήριξης, που όπως προαναφέρθηκε θα έχει σε περίοπτη θέση τον πρωτογενή τομέα.
Στο πακέτο μέτρων για τους παραγωγούς-αγρότες, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η επιδότηση για τα λιπάσματα, η απευθείας ενίσχυση για τις ζωοτροφές, πριμοδότηση για νέες καλλιέργειες σε μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο και ηλίανθο.
Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό θα εντάσσονται και μέτρα που αφορούν στη διατήρηση, έως το τέλος του 2022, του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση στον τουρισμό και στις μεταφορές, ενώ εξαιρετικά πιθανό είναι να επεκταθεί η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης και για το μήνα Μάιο. Επίσης θα προβλέπεται αύξηση στην κρατική επιδότηση του ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στο τραπέζι υπάρχει και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και προϊόντα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το εν λόγω μέτρο παραμένει «ανοιχτό» προς… διαβούλευση και η τύχη του, δηλαδή η εφαρμογή του, θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: ο πρώτος είναι αν οι τιμές σε βασικά αγαθά φτάσουν σε δυσθεώρητα επίπεδα και ο δεύτερος σχετίζεται με τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει το ΥΠΟΙΚ, για να προχωρήσει σ’ αυτή την απόφαση, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τους μακροοικονομικούς δείκτες.
Να σημειωθεί ότι ένα «κομμάτι» του συνολικού πακέτου των δύο δισ.ευρώ, θα αποδοθεί για την παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία, καθώς και του επιδόματος των 200 ευρώ για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.