Οικονομία

Στρατηγικές επενδύσεις και οι... οικοδομές - Εγκρίσεις fast track


Το φαραωνικό έργο κατασκευής 350 πολυτελών κατοικιών στη Βούλα είναι το πρώτο που εντάσσεται στις στρατηγικές επενδύσεις

Για πρώτη φορά μια επένδυση σε οικοδομή βαφτίζεται από ελληνική κυβέρνηση ως «στρατηγική» και «ανάβει πράσινο» για να προχωρήσει με τη γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης (fast track) και με παράκαμψη της τοπικής δημοτικής αρχής, που εξέφραζε ισχυρές ενστάσεις για το έργο.

Πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο "Voula Project", το οποίο προβλέπει την ανέγερση 350 πολυτελών κατοικιών σε μια έκταση 71.000 τ.μ., την τελευταία μεγάλη ελεύθερη έκταση της Βούλας. Το έργο προωθείται από την εταιρεία VHPH Properties, που ανήκει στις αμερικανικές εταιρείες Hines και Henderson Park και το μόνο κριτήριο που πληροί για να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν (136 εκατ. ευρώ), το οποίο υπερβαίνει το ελάχιστο όριο των 100 εκατ. ευρώ για να χαρακτηρισθεί μια επένδυση ως στρατηγική.

Πολλοί περιγράφουν το έργο ως «Μικρό Ελληνικό», καθώς οι δύο αμερικανικές εταιρείες φιλοδοξούν να αποσπάσουν ένα μεγάλο μερίδιο από τη ζήτηση πολυτελών, παραθαλάσσιων κατοικιών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, μια αγορά διεθνούς εμβέλειας, στην οποία απευθύνεται και η Lamda Development με τις πολυτελείς κατοικίες που θα κατασκευάσει στο πρώην αεροδρόμιο.

Η ένταξη του έργου από τη Διυπουργική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη, στις στρατηγικές επενδύσεις γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της, καθώς οι επενδύσεις σε κατοικίες έχουν χαμηλή προστιθέμενη αξία και δεν δημιουργούν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, γι' αυτό και ουδέποτε υπήρξε τέτοια επένδυση που να εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις.

Άλλωστε, όπως κατ' επανάληψη έχει επισημανθεί από τον δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, η περιοχή όπου σχεδιάζεται να γίνει το «μικρό Ελληνικό» είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν έσοδα από εμπορικές, τουριστικές ή άλλες δραστηριότητες, που θα δικαιολογούσαν την ένταξη του σχεδίου στις στρατηγικές επενδύσεις.

Εγκρίσεις απ' ευθείας από την κυβέρνηση

Αυτό που κυρίως προκαλεί προβληματισμό, όμως, είναι ότι η απόφαση για την ένταξη του "Voula Project" στα έργα που προωθούνται με fast track επιτρέπει στους επενδυτές να παρακάμψουν την τοπική δημοτική αρχή και να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις απευθείας από την κυβέρνηση, αγνοώντας τα εύλογα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας για μια προσαρμογή του project σε μια περισσότερο ήπια κατεύθυνση που θα άφηνε, μεταξύ άλλων, και περισσότερους ελεύθερους, κοινόχρηστους χώρους για τους δημότες.

Όπως αναφέρουν πηγές του δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, δημιουργείται με αυτή την κυβερνητική απόφαση ένα επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς για τα μεγάλα project οικιστικής ανάπτυξης οι επενδυτές θα μπορούν να αποφεύγουν την προσαρμογή των σχεδίων τους με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής, ύστερα από διάλογο με τις δημοτικές αρχές, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει στις επενδύσεις τους το καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Ο δρόμος, πάντως, αυτής της επένδυσης δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει με τη χθεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, καθώς αναμένονται νομικές ενέργειες από το δήμο. «Θα εξαντλήσουμε όλα τα νομικά πολεοδομικά και διαδικαστικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, με στόχο περισσότερους ελεύθερους χώρους πρασίνου και σαφώς λιγότερη δόμηση», έχει δηλώσει (στην «Καθημερινή») ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλος.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Σύμφωνα με τον φάκελο που έχει υποβληθεί την παραμονή Χριστουγέννων του 2020 στο Enterprise Greece από τους επενδυτές, η προτεινόμενη επένδυση αφορά έργο οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης σε οικοδομικά τετράγωνα του Δήμου Βούλας Αττικής. Η επενδυτική δαπάνη του έργου προϋπολογίζεται στα 135,9 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να δημιουργηθούν κατά βιώσιμο τρόπο 50 νέες ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

Το προτεινόμενο έργο αφορά ανάπτυξη συνολικής έκτασης περίπου 71.000 τετρ. μέτρων. Το έργο ακολουθεί το υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο (Ρυθμιστικό Αττικής, ΓΠΣ Βούλας, κλπ) και θα αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις. Συνολικά θα περιλαμβάνει 250-350 διαμερίσματα και κατοικίες, καθώς και γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, ασφάλεια και υπόγειους χώρους στάθμευσης.

Οι επενδυτές ισχυρίζονται ότι το μοναδικό μέγεθος και η δυνατότητα οικοδόμησης επιτρέπουν ένα συνεκτικό γενικό σχέδιο οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνα (ένας σπάνιος τύπος ελληνικού προϊόντος το οποίο απευθύνεται στη διεθνή αγορά ακινήτων).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις