Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στις αγορές, καθώς οι ανησυχίες για νέο κύμα πανδημίας μεταλλαγμένου κορονοϊού αντισταθμίζονται από αισιόδοξες προβλέψεις και προσδοκίες για επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.
Μετά την ισχυρή ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ, σήμερα είναι έκδηλη η επιφυλακτικότητα, που αποτυπώνεται σε διακυμάνσεις μικρού εύρους και στην υποτονική συναλλακτική κίνηση. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο ΧΑ είναι το γεγονός ότι σε 4 ώρες συνεδρίασης ο τζίρος είναι μόλις 19 εκατ. ευρώ..
Ανοδο της τάξεως του 0,5% σημειώνουν οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, εικόνα σταθεροποίησης στο τραπεζικό ταμπλό. Μικρά κέρδη της τάξεως του 0,5% καταγράφουν ο DAX και ο γαλλικός CAC40, ενώ ο βρετανικός FTSE-100 βρίσκεται οριακά στο κόκκινο.
Στην ελληνική αγορά τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν ανασταλτικό παράγοντας, καθώς συνηγορούν σε ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση αποδόσεων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα αυξημένη στις εναπομένουσες συνεδριάσεις ώς το κλείσιμο του έτους. Πάντως ο κίνδυνος μεγάλης διόρθωσης φαίνεται να απομακρύνεται. Παραμένει όμως ορατός, καθώς οι δείκτες του ΧΑ έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή ανοδική διαδρομή από τις αρχές Νοεμβρίου.
Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι δείκτες πραγματοποίησαν γρήγορη "βουτιά και κατέγραψαν χαμηλά ημέρας. Ανέκαμψαν το επόμενο ημίωρο και στη συνέχεια κινούνται σε μικρό εύρος διακύμανσης, εν μέσω συναλλακτικής άπνοιας.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 780,3 μονάδες (+0,01%) μέχρι τις 787,5 (+0,94%). Τώρα βρίσκεται στις 783,7 με κέρδη 0,45%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται επίσης κατά 0,45%, στις 1.875 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +2,25% στο ξεκίνημα των συναλλαγών, βυθίστηκε αμέσως στο -0,60% και τώρα βρίσκεται οριακά στο κόκκινο (-0,05%). Με θετικό πρόσημο Εθνική +1,5%, Attica Bank +0,9%. Αμετάβλητη η Eurobank, Πειραιώς -2%, Ελλάδος -1,8%, Alpha -0,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχωρίζουν Coca-Cola και ΟΤΕ +2,5%, Βιοχάλκο και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,5%, Aegean, Lamda και Σαράντης +0,5%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΛΠ -1,3% (ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη 9μήνου), ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ -0,7%, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Τιτάν -0,5%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση Intracom, Intrakat και Elton κερδίζουν 0,8%. Στον αντίποδα ΕΥΑΘ -2,3%, Quest -1,7%, Πλαστικά Θράκης