Αγορές

Τα πιο συνηθισμένα επενδυτικά λάθη των... εκατομμυριούχων (έρευνα)


Τα πιο συνηθισμένα επενδυτικά λάθη που κάνουν οι εκατομμυριούχοι αποκαλύπτει μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον όμιλο deVere, έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οργανισμούς χρηματοοικονομικών συμβουλών παγκοσμίως. Τα ευρήματα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς οι πλουσιότεροι επενδυτές μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις στρατηγικές τους σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Αυτά τα διδάγματα δεν αφορούν μόνο άτομα με υψηλή καθαρή περιουσία, αλλά αποτελούν σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές για κάθε επενδυτή που επιδιώκει να πετύχει τους οικονομικούς του στόχους.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 230 επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας παγκοσμίως, καθένας με επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία άνω των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα κυριότερα λάθη

1. Υπερβολική προσκόλληση στη νοοτροπία «Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς»

Το πιο συνηθισμένο λάθος, όπως ανέφερε το 44% των συμμετεχόντων, ήταν η υπερβολική εξάρτηση από τα μετρητά. Πολλοί πίστευαν ότι η διατήρηση μεγάλων ποσών μετρητών, ιδιαίτερα σε περιόδους αστάθειας, θα τους προσέφερε ασφάλεια.

Ο Nigel Green, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του ομίλου deVere, εξηγεί:

«Ενώ τα μετρητά έχουν τη θέση τους σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, η υπερβολική εξάρτηση από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πραγματικής αξίας λόγω πληθωρισμού. Επιπλέον, τα μετρητά δεν αποδίδουν κέρδη ούτε επιτρέπουν την αξιοποίηση ευκαιριών σε μετοχές, ακίνητα ή άλλους τομείς ανάπτυξης. Η πραγματική ανάπτυξη πλούτου έρχεται από την έξυπνη κατανομή μετρητών σε διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα».

2. Λήψη συναισθηματικών αποφάσεων

Το δεύτερο πιο συχνό λάθος, που υπογράμμισε το 31% των συμμετεχόντων, ήταν η λήψη αποφάσεων υπό την επήρεια συναισθημάτων. Ο φόβος και η απληστία συχνά οδηγούν σε παρορμητικές επιλογές, όπως πανικόβλητες πωλήσεις κατά τη διάρκεια πτώσεων ή επενδύσεις σε μόδες της αγοράς.

Ο Nigel Green τονίζει:

«Η αγορά ανταμείβει όσους παραμένουν αντικειμενικοί και πειθαρχημένοι. Η συναισθηματική επένδυση σπάνια οδηγεί σε βιώσιμες αποδόσεις. Μια ισχυρή χρηματοοικονομική στρατηγική, καθοδηγούμενη από εμπειρογνώμονες και βασισμένη σε μακροπρόθεσμους στόχους, περιορίζει τις συναισθηματικές παγίδες και διασφαλίζει ότι οι επενδυτές αποφεύγουν την κλασική παγίδα του "αγοράζω ακριβά, πουλάω φθηνά"».

3. Υπερβολική εστίαση σε ιστορικές αποδόσεις

Στην τρίτη θέση, με 21%, βρέθηκε η τάση να βασίζονται υπερβολικά στις παρελθοντικές αποδόσεις κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Πολλοί επενδυτές συσχετίζουν λανθασμένα την ιστορική επιτυχία με τη μελλοντική δυναμική, συχνά εις βάρος ευκαιριών που κοιτούν προς το μέλλον.

Ο Nigel Green επισημαίνει:

«Η κλασική χρηματοοικονομική δήλωση τα λέει όλα: “Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν αποτελούν ένδειξη μελλοντικών αποτελεσμάτων.” Οι αγορές εξελίσσονται ραγδαία και στρατηγικές που ήταν επιτυχημένες πριν από μια δεκαετία — ή ακόμη και πέρυσι — μπορεί να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα σήμερα».

Μαθήματα για κάθε επενδυτή

Ο Nigel Green υπογραμμίζει ότι τα ευρήματα, αν και προέρχονται από εκατομμυριούχους, αποτελούν χρήσιμα μαθήματα για όλους:

«Αυτά τα συνηθισμένα λάθη δεν είναι μοναδικά για τους πλούσιους—είναι παγκόσμια. Είτε είστε εκατομμυριούχος είτε μόλις ξεκινάτε το επενδυτικό σας ταξίδι, οι ίδιες αρχές ισχύουν: αποφύγετε την υπερβολική εξάρτηση από μετρητά, κρατήστε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο και κοιτάξτε μπροστά αντί να βασίζεστε στο παρελθόν. Η οικονομική επιτυχία δεν αφορά μόνο τις έξυπνες κινήσεις αλλά και την αποφυγή λαθών. Η σωστή χρηματοοικονομική καθοδήγηση μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Image by freepik

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις