Περιορισμούς στην δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων προσπαθεί να επιβάλει η ισραηλινή κυβέρνηση με σκοπό να περιορίσει την επιρροή τους στην κοινωνία και στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Πρώτο βήμα αποτελεί η επιβολή φορολογίας στα έσοδα τους που προέρχονται από το εξωτερικό- χορηγίες από διεθνείς οργανώσεις, επιχειρήσεις κτλ. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατέθεσε στη Βουλή ειδικό νομοσχέδιο που προβλέπει οτι οι ΜΚΟ με ξένους χρηματοδότες θα φορολογούνται με συντελεστή 80%!
Το νομοσχέδιο άρχισε να συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Κνεσέτ.
Από τη φορολόγηση θα εξαιρεθούν οι ΜΚΟ με πολύ μικρά έσοδα καθώς και εκείνες που βασικός χρηματοδότης τους είναι το ισραηλινό κράτος ή οι ισραηλινές επιχειρήσεις.
«Ο νόμος αυτός θα διαφυλάξει το εβραϊκό κράτος και το δημοκρατικό καθεστώς και θα μπλοκάρει την καταχρηστική ξένη παρέμβαση», είπε ο Άριελ Κάλνερ, ο εισηγητής του νομοσχεδίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ο Κάλνερ ανέφερε ότι από το 2012 μέχρι το 2024 στάλθηκαν 1,3 δισεκ. σέκελ από το εξωτερικό προς 83 ισραηλινές οργανώσεις – κατά μέσο όρο η χρηματοδότησή τους έφτανε τα 300.000 σέκελ ημερησίως.
“ Τα χρήματα που στάλθηκαν στις ισραηλινές οργανώσεις δεν προορίζονται για κοινωνικά, εκπαιδευτικά ή αναπτυξιακά προγράμματα αλλά κυρίως για να επηρεάσουν την ισραηλινή πολιτική μέσω του δικαστικού συστήματος, των μέσων ενημέρωσης και της διεθνούς σκηνής», υποστήριξε ο Κάλνερ.
Επισήμανε εξάλλου ότι «το μέλλον του κράτους του Ισραήλ θα πρέπει να χαραχθεί από τους Ισραηλινούς πολίτες, όχι από ξένες κυβερνήσεις».
Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι το κράτος προσπαθεί να φιμώσει κάποιες φωνές, συμπεριλαμβανομένων και μέσων ενημέρωσης, που δεν συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης. Κάποιοι είπαν ότι αν η κυβέρνηση επιδιώκει να εμποδίσει την ξένη επιρροή, τότε θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο και τις ξένες επιχειρήσεις.