Τις ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων, καταθέσεις σε άλλες τράπεζες, όπως και άλλα περιουσιακά στοιχεία, των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη έχουν βάλει στο μικροσκόπιο οι τράπεζες.
Στόχος είναι ο εντοπισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών και των «πονηρών» που εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου και εντάχθηκαν στο ν. Κατσέλη εξασφαλίζοντας διαγραφή οφειλών, χωρίς να την δικαιούνται. Και αυτό την ώρα, που χιλιάδες άλλοι δανειολήπτες στερούνται τα βασικά προκειμένου να αποπληρώνουν έγκαιρα το στεγαστικό τους δάνειο.
Αναλυτικότερα σε ότι αφορά στις καταθέσεις, όπως έχει γράψει το Σin, θα αρθεί το τραπεζικό ώστε να διαπιστωθεί ότι αν τηρούν καταθέσεις σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, το ύψος των οποίων αποδεικνύει περισσότερα εισοδήματα από εκείνα που επικαλέστηκαν ώστε να ενταχθούν στο ν. Κατσέλη.
Όμως οι έρευνες των τραπεζών θα επεκταθούν και στα ακίνητα των συγκεκριμένων οφειλετών. Για να ενταχθεί κανείς στο ν. Κατσέλη θα πρέπει το στεγαστικό δάνειο να αφορά στην 1η κατοικία η οποία είναι και μοναδική. Αν έχει άλλα ακίνητα όφειλε να τα ρευστοποιήσει προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο, εφόσον τα εισοδήματά του δεν επαρκούν να καλύψουν τις δόσεις του δανείου.
Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι λήπτες στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία, φρόντισαν πριν ενταχθούν στον ν. Κατσέλη να μεταβιβάσουν τα άλλα ακίνητα που κατείχαν στα παιδιά τους, στα εγγόνια τους, στους γονείς τους ή σε αδέλφια τους. Κατόπιν, φαίνονται τυπικά, να μην κατέχουν άλλο ακίνητο πλην της 1ης και μοναδικής κατοικίας. Σε συνδυασμό με τα χαμηλά εισοδήματα που εμφάνιζαν, εντάχθηκαν στον ν. Κατσέλη και εξασφάλισαν διαγραφή οφειλής και την πληρωμής δόσης που έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.
Η συγκεκριμένη πρακτική, δεν είναι αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά οι εκτιμήσεις των τραπεζών μιλούν για αρκετές χιλιάδες οφειλετών. Από τους 160.000 δανειολήπτες που εντάχθηκαν στο ν. Κατσέλη, εκτιμάται ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ξεπερνούν τις 40.000.
Ο έλεγχος των τραπεζών θα γίνει με βάση τη σύγκριση των στοιχείων τα στοιχεία των εντύπων των Ε9 των δανειοληπτών. Θα συγκριθούν τα αναγραφόμενα περιουσιακά στοιχεία κατά τον χρόνο που υπέβαλαν την αίτηση για το στεγαστικό δάνειο, με το Ε9 του έτους υπαγωγής στο ν. Κατσέλη.
Οι συγκεκριμένες συγκρίσεις έχουν ήδη γίνει δειγματοληπτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες των τραπεζών και βρέθηκαν πάνω από 40.000 δανειολήπτες ενταγμένοι στο ν. Κατσέλη οι οποίοι θεωρούνται «ύποπτοι».
Το σκανάρισμα των δανειοληπτών, θα επεκταθεί σε όλους και κατόπιν τα νομικά τμήματα των τραπεζών θα πρέπει να αποδείξουν ότι η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, έγινε με δόλιο τρόπο, δηλαδή ένα χρόνο ή κάποιους μήνες πριν την ένταξη στο ν. Κατσέλη. Περισσότερο ύποπτοι θεωρούνται εκείνοι που μεταβίβασαν ακίνητα σε παιδιά και εγγόνια και γενικά σε στενμούς συγγενείς.
Στη συνέχεια οι τράπεζες θα καταγγείλουν τις συμβάσεις στα αρμόδια δικαστήρια.