Οικονομία

Βεσυρόπουλος: Σταδιακή κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος εντός 2020


 «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, προκειμένου μέσα στο 2020 να προχωρήσουμε στη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, πάντα όμως, λαμβάνοντας υπόψη τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο». Αυτό αναφέρει ο υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Epsilon 7.

Ερωτηθείς για τα τεκμήρια διαβίωσης, ο υφυπουργός αναφέρει ότι η κατάργησή τους εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. «Ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσουμε στην κατάργησή τους είναι η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και η εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιούνται πληροφορίες από έμμεσες πηγές για τις δαπάνες και τα έσοδα των ελεγχόμενων. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, που όντως αποτελούν ένα ξεπερασμένο μέτρο», λέει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, τονίζει πως αυτό αποτελεί βασικό στόχο, όπως και η μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους. Να μην χρειάζεται η παρουσία του πολίτη στις εφορίες, να εξυπηρετούνται, άμεσα και γρήγορα, πολίτες και επιχειρήσεις, σε όλες τις συναλλαγές τους με τις εφορίες. Προσθέτει δε, πως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, με την καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων για τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη νέων υποδομών ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης για να μην χρειάζεται να επισκέπτεται ο πολίτης τις εφορίες. Αυτό θα γίνει και με την ψηφιοποίηση των Τμημάτων Κεφαλαίου των εφοριών. Ο στόχος μας είναι να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών. Θα περιοριστεί η γραφειοκρατία αλλά και το διοικητικό και οικονομικό κόστος για το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Μεταβαίνουμε σε ένα σύγχρονο καθεστώς αυτόματης ενημέρωσης και διασύνδεσης του μητρώου φορολογουμένων με τα άλλα μητρώα της δημόσιας διοίκησης. Προωθούμε τη διασύνδεση και διασταύρωση των στοιχείων ανάμεσα στο φορολογικό μητρώο και στο ΓΕΜΗ, για να καταγράφονται άμεσα οι μεταβολές νομικών προσώπων και στη διασύνδεση με την Κτηματολόγιο ΑΕ, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις».

Τέλος, θεωρεί ότι «ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% το 2020 είναι απόλυτα εφικτός», δεδομένου και πώς «ο δείκτης ανάπτυξης θα κλείσει για το 2019 πάνω από το 2%».

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις