Υγεία

Χαρδαλιάς: Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία και στις 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά


Την επανεκκίνηση μιας σειράς δραστηριοτήτων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας καθώς όπως είπε, «προχωράμε σε επιπλέον βήματα, "ανάσες ελευθερίας"».

Συγκεκριμένα, στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1. Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί προκειμένου, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών. Επιπλέον στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε κάποιες δραστηριότητες που επανεκκινούν τις προσεχείς ημέρες.

Ειδικότερα:

Από αύριο Σάββατο 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες. Επίσης, από αύριο μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ., σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. Tα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό) καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ. Τα selftests διατίθενται δωρεάν και διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

Επίσης, από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Επιπρόσθετα, από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πάρθηκαν αποφάσεις για τον αθλητισμό, για την εστίαση καθώς και για άλλα ζητήματα που θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας- Πώς διαμορφώνεται ο Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι επιτρέπει την σταδιακή επανέναρξη δραστηριοτήτων, καθώς αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται σε 10 μόλις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ σε 3 το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερό και σε 61 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη, υποχωρεί.

Παρόλα αυτά, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από αύριο το πρωί, ο δήμος Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών καθώς και ο δήμος Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια επιθετική, εκθετική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν αυξηθεί σε 233 όταν στις 27 Απριλίου ήταν 49, δηλαδή τα κρούσματα έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η κατάσταση στο Μεσολόγγι καθώς και στις γύρω περιοχές, όπως το Αγρίνιο και το Αιτωλικό, δείχνει εξαιρετικά ανησυχητική, με μεγάλη διασπορά, πολλές συρροές μέσα στην κοινότητα και κάλεσε τόσο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Αγρινίου, όσο και της Καλύμνου να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να επιμείνουν στην καθολική και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις. «Η κατάσταση ειδικά στις δύο αυτές περιοχές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», σημείωσε.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι σε καθολικό lockdown -αντίστοιχο της Καλύμνου- μπαίνει και ο οικισμός Καστανιών της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα των σημερινών και χθεσινών τεστ ήταν πραγματικά ανησυχητικά με ποσοστά θετικότητας που ξεπερνούν σχεδόν το 15%

Επιπλέον, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν:

• η Περιφέρεια Αττικής (εξαιρουμένων των Δήμων Αγκιστρίου, Ύδρας, Κυθήρων και Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων),

• οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευρυτανίας

• οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς

• η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

• οι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου και Καβάλας

• η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

• ο Δήμος Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

• οι Δήμοι Σερρών και Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

• ο Δήμος Καστοριάς

• ο Δήμος Ξάνθης

• οι Δήμοι Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και

• ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Κάλυμνος βρίσκεται σε καθολικό lockdown μέχρι τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 6 το πρωί, ενώ σημείωσε ότι με δεδομένη την ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση του Δήμου Καλυμνίων, η Επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον εν λόγω δήμο για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας και περιορισμού της νόσου και επομένως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στη Κάλυμνο από Δευτέρα.

Ακόμη, την ίδια στιγμή, λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να κατέβουν επίπεδο και να βγουν από το ‘'βαθύ κόκκινο'' και να ενταχθούν στο ‘'κόκκινο'', από τη Δευτέρα, οι ακόλουθες περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 69,44%. Ο δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 75,28%. Οι δήμοι Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 68,41%, 53,33% και 73,91% αντίστοιχα. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται, επίσης, ο δήμος Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά στα 79,26%, καθώς και ο δήμος Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 77,27%. Στο κόκκινο εντάσσεται από τη Δευτέρα ο δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, που παρατηρείται μείωση των ενεργών κρουσμάτων της τάξεως του 44,44%, καθώς και οι δήμοι Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 65 %, 81% και 85, % αντίστοιχα σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνει και ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 80% περίπου. Επίπεδο κατεβαίνουν και εντάσσονται στο κόκκινο οι δήμοι Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και Γορτυνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, όπου παρατηρείται εξαιρετικά μεγάλη μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Στο κόκκινο από το βαθύ κόκκινο κατεβαίνουν επίσης οι Δήμοι Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, Βέλου - Βόχας και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, με μειώσεις που ξεπερνούν το 60% και στις τρεις αυτές περιοχές. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται οι δήμοι Μυλοποτάμου και Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 50% . Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν και εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) οι Δήμοι Χανίων και Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 36,89% και 44,44% αντίστοιχα σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής τους καμπύλης.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δείχνει σταθερά σημεία βελτίωσης, ωστόσο επισήμανε ότι «δεν θα πρέπει, όμως, να θεωρήσουμε εσφαλμένα ότι τελειώσαμε με την πανδημία».

«Ιδιαίτερα τώρα που σταδιακά επανεκκινούν διάφορες δραστηριότητες, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μην εφησυχάσουμε. Η συνέπεια και η προσήλωση στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε και πάλι δραστηριότητες που μας έχουν λείψει, με ασφάλεια. Μέχρι, χάρη στα εμβόλια, να δημιουργήσουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας αυτή την πανδημία οριστικά», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς τι εξυπηρετεί η διατήρηση των sms εφόσον οι δραστηριότητες ανοίγουν η μία μετά την άλλη ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η άρση των μέτρων όλων θα γίνεται σταδιακά μέσα από ένα συγκεκριμένο πλάνο και με απόλυτη προσήλωση στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε μέρας. «Βήμα- βήμα θα αφήνουμε πίσω μας όλα αυτά τα μέτρα τα οποία έχουμε χρησιμοποιήσει ως εργαλεία καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε ενώ προσέθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι με τον ιό δεν έχουμε ξεμπερδέψει, καθώς όπως τόνισε, «παραμένει αόρατος, παραμένει επικίνδυνος, παραμένει ύπουλος. Το βλέπουμε αυτό σε κάθε γωνιά της πατρίδας, κάθε μέρα».

Τέλος, ερωτηθείς, αν μετά το άνοιγμα του τουρισμού είναι πιθανή η επιστροφή σε οριζόντια lockdown στη λογική του ακορντεόν ή σε πιθανές τοπικές απαγορεύσεις και ποια τακτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε: «Το εμβόλιο μας επιτρέπει να περάσουμε σε μία νέα φάση, οπότε νομίζω ας αποφύγουμε τη σύγκριση με την προ εμβολίου εποχή. Το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και του τουρισμού γίνεται παράλληλα μαζί με το χτίσιμο του τείχους ανοσίας. Άρα αυτό μας επιτρέπει ο έλεγχος που κάνουμε και η επιδημιολογική παρατήρηση να γίνεται και σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο και τα δεδομένα να αναλύονται σχετικά. Αυτό είναι ένα όπλο στη φαρέτρα μας το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο να κάνουμε την επιδημιολογική παρατήρηση, τον έλεγχο, την ιχνηλάτηση που χρειάζεται για να μπορέσουμε να στεγανοποιούμε συρροές του ιού».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις