Σε τροχιά συσσώρευσης-σταθεροποίησης συνεχίζει να κινείται το ΧΑ, ενώ στις διεθνείς αγορές διαμορφώνεται ρευστό σκηνικό, καθώς οι εξελίξεις στα “θερμά μέτωπα” των γεωπολιτικών συγκρούσεων συντηρούν την αβεβαιότητα, ενώ αντικείμενο προβληματισμού αποτελούν οι αναμενόμενες αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Στην ελληνική αγορά εμφανής γίνεται πλέον η απουσία νέων καταλυτών που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και τάσεις. Στο επίκεντρο της προσοχής τα εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου και οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο, με κυοφορούμενα deals και επενδυτικά projects.
Ο Αύγουστος έκλεισε με απώλειες 3% για τον ΓΔ και 3,2% για τον τραπεζικό δείκτη, αλλά οι επενδυτές “κάθονται” ακόμη πάνω στα κέρδη που απέφεραν οι προηγούμενοι μήνες, καθώς οι αποδόσεις από τις αρχές του έτους παρέμειναν θετικές: Ο ΓΔ κέρδισε 10,7% στο οκτάμηνο, ενώ η επίδοση του τραπεζικού δείκτη ήταν +19,2%.
Υπάρχουν λοιπόν κέρδη προς κατοχύρωση, που μπορεί να προκαλέσουν πιέσεις και αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά σε περίπτωση επιδείνωσης κλίματος.
Οι αναλυτές δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις για τη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες το ΧΑ εμφανίζει εικόνα σταθεροποίησης, με εμφανή “συμπτώματα κόπωσης”, που αποτυπώνεται στο μικρό εύρος ημερήσιας διακύμανσης και στη συρρίκνωση του τζίρου. Το φαινόμενο είναι σύνηθες στην αιχμή της περιόδου θερινών διακοπών, αντανακλά όμως και την επιφυλακτικότητα των διαχειριστών χαρτοφυλακίων.
Η αγορά έχει τώρα μπροστά της σημαντικά γεγονότα που μπορεί να διαμορφώσουν κλίμα και τάσεις: Στις 6 Σεπτεμβρίου η νέα αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας από την DBRS και στις 13 Σεπτεμβρίου από την Moody’s.
Θα προηγηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ, που θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει άμεσα στην αναμενόμενη – και από πολλούς προεξοφλούμενη – μείωση επιτοκίων κατά 0,25%.
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να "ξύσει τον πάτο του -δημοσιονομικού - βαρελιού"
Οι νέοι καταλύτες
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο ΓΔ θα κινηθεί το επόμενο 15ήμερο σε μία ευρεία ζώνη συσσώρευσης, με κάτω όριο τις 1.404 μονάδες και "οροφή" τις 1.440.
Προς το παρόν, κυρίαρχο στοιχείο στη σημερινή συνεδρίαση είναι η συναλλακτική άπνοια. Ενδεικτικό είναι ότι σε 2 ώρες συνεδρίαση ο συνολικός τζίρος είναι μόλις 15 εκατ. ευρώ.
Τώρα βρίσκεται στις 1.434,5 μονάδας, σημειώνοντας άνοδο 0,25%. Σε παράλληλη τροχιά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, που καταγράφουν οριακά κέρδη.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,32% στις 3.484,5 μονάδες. Απώλειες 0,77% καταγράφει ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,17% μέχρι +0,47%. Τώρα κερδίζει περίπου 0,15%. Με θετικό πρόσημο Τρ. Ελλάδος +1,5%, Πειραιώς +1,1%, Alpha +0,8%, Εθνική +0,3%. Υποχωρούν Optima -1,7%, Attica Bank -1,5%. Eurobank -1%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips του FTASE25 προηγούνται ΟΠΑΠ +2%, Σαράντης +1,8%, Lamda +1,6%, ΟΤΕ, Cenergy, ΕλβάλΧαλκόρ και Jumbo.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Autohellas -2,5%, Βιοχάλκο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,4%.