Οικονομία

Υπ. Οικονομίας Βουλγαρίας: Ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου με την Ελλάδα


Εκθετική ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, αλλά και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων των δύο χωρών, με όφελος όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και συνολικά για την ΕΕ, αναμένει στα επόμενα χρόνια ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της γείτονος, Μπογκντάν Μπογκντάνοφ (Bogdan Bogdanov), συνεπεία εξελίξεων όπως η επιδιωκόμενη είσοδος της χώρας στη Ζώνη Σένγκεν, η εισδοχή της στην Ευρωζώνη, αλλά και η ενίσχυση της συνδεσιμότητας των μεταφορών και της ανάπτυξης των υποδομών logistics.

«Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνησή μας, προκειμένου η Βουλγαρία να συμπεριληφθεί στη Ζώνη Σένγκεν, ελπίζουμε μέχρι το τέλος του 2023, θα είναι ορόσημο-κλειδί για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας και την ανάπτυξη υποδομής logistics (εφοδιαστικής αλυσίδας) βόρεια και νότια. Αυτό θα είναι ένα σημείο στο οποίο το διμερές εμπόριο Ελλάδας- Βουλγαρίας αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά, καθώς όταν η Βουλγαρία γίνει μέρος της Σένγκεν, θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε την κυκλοφορία στα σύνορά μας» εκτιμά.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Μπογκντάνοφ αναφέρεται ακόμα σε δύο σημαντικά στρατηγικά πρότζεκτ που η Βουλγαρία παρουσιάζει στην 87η ΔΕΘ, το ένα εκ των οποίων αφορά πρόγραμμα εκτόξευσης νανοδορυφόρων στο Διάστημα, αρχής γενομένης από το 2025, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και ενδεχομένως για την έγκαιρη προειδοποίηση και την πρόληψη των επιπτώσεων φαινομένων, όπως οι καταστροφικές πλημμύρες της τελευταίας εβδομάδας σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Δύο στρατηγικά πρότζεκτ «με φτερά» και το νέο πρόσωπο της Βουλγαρίας στη ΔΕΘ

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα τι αναμένει, στην πράξη, από τη συμμετοχή της Βουλγαρίας ως τιμώμενης χώρας στη φετινή ΔΕΘ, ο κ.Μπογκντάνοφ απαντά: «είναι πραγματική τιμή για εμάς να είμαστε τιμώμενη χώρα στην 87η ΔΕΘ, όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι εκ των βασικών μας εμπορικών εταιριών, αλλά και γιατί έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό στάδιο πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης και οι δύο χώρες μας έχουν πολύ καρποφόρα συνεργασία σε ποικιλία πεδίων (...) Αναμένουμε από αυτή τη διοργάνωση να συζητήσουμε για κάποιες στρατηγικές περιοχές συνεργασίας, όπως οι υποδομές, η ενέργεια και το εμπόριο, που είναι μεταξύ των θεμάτων-κλειδιών (στις διμερείς σχέσεις)».

Όμως, κατά τον κ.Μπογκντάνοφ, κύρια προτεραιότητα της βουλγαρικής συμμετοχής είναι να παρουσιαστεί στη ΔΕΘ «ένα νέο πρόσωπο της Βουλγαρίας, ένα νέο όραμα, που περιλαμβάνει τους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης και βρίσκεται στο επίκεντρο του εθνικού μας περιπτέρου».

Όπως επισημαίνει, στο βουλγαρικό περίπτερο παρουσιάζονται μεταξύ άλλων εταιρείες που αναπτύσσουν «διασπαστικές» (disruptive) τεχνολογίες. Ανάμεσά τους, η «Dronamics», η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως, που αδειοδοτήθηκε από τις αρχές της ΕΕ για πτήσεις αυτόνομων drone μεταφοράς φορτίων και θα αρχίσει τις εμπορικές της πτήσεις από την Ελλάδα. Πρόκειται για το ένα από τα δύο στρατηγικά πρότζεκτ που ανακοινώνει η Βουλγαρία στη ΔΕΘ.

Όσον αφορά το δεύτερο, το πρόγραμμα εκτόξευσης συστοιχιών νανοδορυφόρων, το οποίο ο υπουργός χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντικό όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο», αυτό έχει ως στόχο την ανάπτυξη στρατηγικής υποδομής συλλογής δεδομένων και τεχνολογιών για σκοπούς ασφαλείας, παρακολούθησης του περιβάλλοντος, διαχείρισης καταστροφών και έγκαιρης ειδοποίησης και πρόληψης. «Το πρόγραμμα αρχίζει το 2024 και οι πρώτες εκτοξεύσεις αναμένεται να γίνουν έως το 2025» γνωστοποίησε ο κ.Μπογκντάνοφ, επισημαίνοντας ότι στη ΔΕΘ συμμετέχουν και σημαντικές εταιρείες από κλάδους όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) και η ηλεκτρική κινητικότητα.

Ενδιαφέρον Βούλγαρων entrepreneurs για επενδύσεις στην Ελλάδα

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο υπουργός, «στο πρώτο οκτάμηνο του 2023 είδαμε τις ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία να αυξάνονται σημαντικά (...), αλλά βλέπουμε και πολλούς Βούλγαρους entrepreneurs (επιχειρηματίες που αναπτύσσουν επιχειρήσεις πάνω σε μια νέα, αποκλειστική ιδέα) να ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οπότε, στο εγγύς μέλλον, βλέπουμε ότι η σημασία της μεταξύ μας σχέσης θα ενισχυθεί περαιτέρω και αυτό θα είναι σημαντικό όχι μόνο για τις δύο χώρες μας, αλλά και συνολικά για τη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Διευκρινίζει ότι όλο αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την επέκταση του διμερούς εμπορίου, αφού, παράλληλα, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα ωφεληθούν απευθείας από τις ομαλές μεταφορές και την ανάπτυξη των υποδομών εφοδιαστικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, όπως και οι βουλγαρικές, κάτι που θα είναι ωφέλιμο όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για την ΕΕ συνολικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα