Χρηστικά

15 νέες δράσεις της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής


Οι έξτρα έλεγχοι θα γίνουν με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων που κατέχει ήδη η ΑΑΔΕ καθώς, και εκείνων που αντλεί από άλλες πηγές

Εντατικούς φορολογικούς ελέγχους σε ευρύ φάσμα φορολογουμένων διεξάγουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέχρι το τέλος του 2023, αναζητώντας κρυμμένα εισοδήματα, καθώς επίσης και ακίνητα.

Πρόκειται για ελέγχους οι οποίοι γίνονται παράλληλα με τους ελέγχους επί των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή την 31η Δεκεμβρίου 2023, γεγονός που δείχνει ότι οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες είναι σε οργασμό.

Οι έξτρα έλεγχοι θα διεξαχθούν βασικά μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων που κατέχει ήδη η ΑΑΔΕ καθώς, και εκείνων που αντλεί από άλλες πηγές ή φορείς.

Στόχος των ελέγχων και των διασταυρώσεων είναι ο εντοπισμός φυσικών και νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν - αρχικές ή τροποποιητικές - δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και ΦΜΥ ή ήταν ελλιπείς και απέκρυψαν εισοδήματα.

Ταυτόχρονα αναζητούνται νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), προκειμένου να γνωστοποιήσουν στη Φορολογική Διοίκηση την πραγματική κατάσταση της ακίνητης περιουσίας τους.

Όλες οι δράσεις της ΑΑΔΕ

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ ξεδιπλώνει τις ακόλουθες δράσεις:

  1. Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν δραστηριότητα.
  2. Διενέργεια διασταυρώσεων για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων).
  3. Δράσεις εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9 νομικών προσώπων, μεταξύ άλλων με εφαρμογή διαδικασιών έκδοσης πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.
  4. Διενέργεια διασταυρώσεων για τη συμμόρφωση φορολογουμένων όσον αφορά στην υποχρέωση αναγραφής στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων των πρόσθετων αποδοχών.
  5. Διασταύρωση τουλάχιστον του 10% του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
  6. Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων με αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών που έχουν αποσταλεί στη Φορολογική Διοίκηση από όσους διαχειρίζονται ψηφιακές πλατφόρμες τέτοιων μισθώσεων.
  7. Ο έλεγχος συμμόρφωσης προβλεπόμενου αριθμού καταχώρισης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
  8. Η επικαιροποίηση προδιαγραφών αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, επέκταση υπόχρεων προσώπων.
  9. Η αξιοποίηση δεδομένων από συναλλαγές με κάρτες αλλοδαπής.
  10. Η ανάπτυξη συστήματος αξιολόγησης καταγγελιών και πληροφοριών.
  11. Η Διαδικασία υποχρεωτικής συμπλήρωσης του Αριθμού Ταυτότητος Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στα μισθωτήρια (στις δηλώσεις μίσθωσης ακίνητης περιουσίας).
  12. Η επιχειρησιακή αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) για ελεγκτικούς σκοπούς.
  13. Η λειτουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω κινητών συσκευών για την σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, προκειμένου να ελέγχεται το εάν τα κυκλοφορούντα οχήματα έχουν δηλωθεί «σε ακινησία».
  14. Η πιλοτική ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη διενέργεια επιτόπιου φορολογικού ελέγχου μέσω tablet (ElenxisLive). Η εφαρμογή έχει πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου και εκδίδει ηλεκτρονικά το Σημείωμα Διαπιστώσεων στους επιτόπιους ελέγχους.
  15. Η προσαρμογή πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ, δηλαδή των συστημάτων TAXIS, Taxisnet, ICISnet και Elenxis, για τη διασύνδεση με το νέο πληροφοριακό σύστημα αυτοματοποίησης της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών (EISPRAXIS).
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα