Εκτεταμένους ελέγχους σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω του εντύπου Ε3, διενεργεί ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Τα κομπιούτερ του taxis έχουν πάρει κυριολεκτικά «φωτιά», καθώς πραγματοποιούν χιλιάδες διασταυρώσεις των δεδομένων που αναγράφηκαν το 2018 στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε3.
Οι διασταυρώσεις, εκτός από τις κλασσικές, θα είναι και στοχευμένες στα νέα στοιχεία που δήλωσαν πέρυσι οι επιτηδευματίες. Μεταξύ των στόχων των φορολογικών ελέγχων είναι η ορθή χρήση των POS, αλλά και ο εντοπισμός των επιχειρήσεων, που έχουν δηλώσει επαγγελματικές δαπάνες, οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, οι οποίες είναι υψηλότερες από το μέσο όρο της κατηγορίας.
Ειδικότερα, το έντυπο Ε3 το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018, διευκολύνει τον έλεγχο των «φουσκωμένων» δαπανών. Με βάση τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατατάσσονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες δραστηριότητας.
Μέσω συγκεκριμένων κωδικών, θα προκύπτει ο μέσος όρος των δαπανών κάθε κλάδου. Οι επιχειρήσεις που θα δηλώνουν δαπάνες πάνω από τον μέσο όρο, αυτομάτως τίθενται στο μικροσκόπιο των ελεγκτών και θα καλούνται για εξηγήσεις.
Χρησιμοποιείτε POS;
Σε ότι αφορά στην αποδοχή των πληρωμών με POS οι ελεγκτικές αρχές, έχουν στα χέρια τους τα πλήρη στοιχεία και η διασταύρωση της χρήσης ή όχι είναι «παιχνιδάκι».
Στο Ε3 του 2018, οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να αναγράψουν τον σειριακό αριθμό του συνδεδεμένου POS, αλλά και το πιστωτικό ίδρυμα και τον λογαριασμό με το οποίο είναι συνδεδεμένο. Στόχος είναι ο εντοπισμός όσων χρησιμοποιούν POS τα οποία συνδεμένα με ξένες τράπεζες και οι εισπράξεις φεύγουν κατ' ευθείαν στο εξωτερικό.
Επίσης, θα τσεκάρουν εάν έχουν γίνει πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, αξίας άνω των 500 ευρώ, με μετρητά και όχι μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών. Θα ελέγχουν, επίσης εάν το σύνολο των ηλεκτρονικών αγορών (είτε με κάρτα είτε μέσω wed banking) πιστώνεται στους δηλωμένους επαγγελματικούς λογαριασμούς ή σε άλλους. Επίσης διασταυρώνονται τα στοιχεία των εισπράξεων μέσω των λογαριασμών με τα αναγραφόμενα στα βιβλία της εταιρείας.
Ειδικοί έλεγχοι πραγματοποιούν οι ελεγκτές σε επιχειρήσεις, που πωλούν αγαθά μέσω του διαδικτύου. Οι επιτηδευματίες που δήλωσαν στοΕ3 ότι πραγματοποιούν πωλήσεις από απόσταση, θα τσεκάρονται εάν τις δήλωσαν, αλλά και αν τα ποσά που εισπράττουν κατατίθενται σε δηλωμένο επαγγελματικό λογαριασμό ή σε άλλο προσωπικό λογαριασμό.
Παράλληλα, η δραστηριότητα των επιχειρήσεων ελέγχεται και μέσω των ιστοσελίδων, που επίσης θα δηλώσουν στο Ε3. Δηλαδή οι εφοριακοί θα τσεκάρουν την πραγματική δραστηριότητα της επιχείρησης. Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση δηλώνει ότι πραγματοποιεί μόνο παροχή υπηρεσιών, αλλά από την ιστοσελίδα της οι ελεγκτές ανακαλύπτουν ότι πωλεί και αγαθά, χωρίς να έχει δηλώσει τη δραστηριότητα, τότε θα έχει πρόβλημα.
Οι κωδικοί του Ε3
Σημειώνεται ότι το έντυπο Ε3 από το 2018, περιέχει νέους κωδικούς στους οποίους αναγράφηκαν τα ακόλουθα στοιχεία:
- Οι ενεργές ιστοσελίδες της επιχείρησης
- Οι ενεργές ηλεκτρονικές διευθύνσεις της επιχείρησης
- Οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί της επιχείρησης, με επιμέρους στοιχεία, όπως η επωνυμία των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, ο αριθμός του λογαριασμού πληρωμών, ο σειριακός αριθμός του συνδεδεμένου POS
- Δηλώνεται εάν πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές και συγκεκριμένα η πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου.
- Τα στοιχεία του τερματικού POS όπως ο αριθμός η ημερομηνία σύμβασης,- απόκτησης, και η επωνυμία –ΑΦΜ των εκκαθαριστών.
- Τα στοιχεία των μετόχων των Ανωνύμων Εταιρειών, που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.