Αγορές

Απόπειρα ανόδου στο χρηματιστήριο


Ισχυρή ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται τα τελευταία λεπτά στο χρηματιστήριο, αλλάζοντας επί τα βελτίω την αρχική εικόνα της αγοράς. Μένει όμως να επιβεβαιωθούν η διάρκεια και η δυναμική της. Προηγήθηκαν διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης. Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός. Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στο ΧΑ.

Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει ότι η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών, έχοντας να αποτιμήσει τα αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών, τις εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων  και τα επιμέρους στοιχεία του νέου προϋπολογισμού.

Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων και το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι οι πρόσθετοι παράμετροι της δύσκολης «εξίσωσης» για την πορεία του ΧΑ. Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ αναμένουν διατήρηση και αύξηση της μεταβλητότητας σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, όσο θα παραμένει ανέφικτος στόχος η υπέρβαση του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 900 μονάδων.
Θετικό καταλύτη θα αποτελέσει  η ψήφιση του ν/σ με το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, που θα βελτιώσει τις προοπτικές των τραπεζών, αποκαλύπτοντας όμως στη φάση υλοποίησης και τις επιπτώσεις του στους κεφαλαιακούς δείκτες.
Σήμερα η Moody's χαρακτήρισε ως πιστωτικά θετικό (credit positive) το ανανεωμένο σχέδιο στρατηγικής της Alpha Bank για το 2021-2022. Καλό νέο για την αγορά και η επιτυχής ομολογιακή έκδοση του Μυτιληναίου, που άντλησε 500 εκατ. ευρώ από τη διεθνή χρηματαγορά με επιτόκιο μόλις 2,5% - το χαμηλότερο στην ιστορία του.

Μετοχές και δείκτες

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα ανοδική κίνηση, που έχει φέρει τους βασικούς δείκτες σε υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει τις 895 μονάδες, με άνοδο 0,40%.  
Ο FTSE 25 της  υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,60%, στις 2.244 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -0,23% και τώρα έχει γυρίσει στο +0,70%.  Attica +2,2%, Πειραιώς +1,8%, Alpha και Εθνική +0,8%, Eurobank +0,3%,
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  προηγούνται τα Jumbo  με +2,8%. Coca-Cola +1,3%, ΕΧΑΕ +0,8%, Motor Oil και Cenergy +0,5%.
Μόνον 4 μετοχές βρίσκονται στο κόκκκινο με οριακές απώλειες 0,2%: ΟΠΑΠ, Σαράντης, Τιτάν, ΟΛΠ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση πρωταγωνιστεί αρνητικά η MIG, που χάνει 5,5% με εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών. H πτώση αποδίδεται στην αρνητική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την πώληση της θυγατρικής SingularLogic, που φημολογείται ότι ενδέχεται να οδηγηθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης