Χρηστικά

Αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Περισσότεροι οι δικαιούχοι


Η αύξηση και το νέο πλαίσιο θα ενεργοποιηθούν από την 1η Δεκεμβρίου 2023

Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Ποσού από την 1η Δεκεμβρίου 2023, αλλαγή των οικονομικών κριτηρίων και άνοιγμα της «βεντάλιας» των δικαιούχων, προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα.

Σύμφωνα μ’ αυτή τα ποσά αναδιαμορφώνονται με την αύξηση του 8%, και ανέρχονται για τις αιτήσεις εκείνες που θα εγκριθούν από 1.12.2023 σε 216 ευρώ αντί 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 108 ευρώ αντί 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 54 ευρώ αντί 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. 

Επίσης ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 972 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Παράλληλα, η αύξηση του εγγυημένου ποσού ανοίγει περαιτέρω τη «βεντάλια» των εισοδηματικών κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα και συνάμα των δικαιούχων. Ειδικότερα το δηλούμενο εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, τους έξι (6) τελευταίους μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ποσά:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
 
Επιπροσθέτως, όπως προβλέπει η ΚΥΑ, το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει πλέον το ποσό των 5.832 € (έναντι 5.400 € προ της αυξήσεως), ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Συνεπώς πέραν της αύξησης του ποσού που λαμβάνουν οι ωφελούμενοι, αναμένεται και αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση της αύξησης 8% του προγράμματος Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τους Υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Υφυπουργό Αθανάσιο Πετραλιά, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα