Ελλάδα

ΔΕΘ: Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες εξετάστηκαν σε ημερίδα


Η πιθανότητα να χάσει τη ζωή της μια γυναίκα κατά τη διάρκεια ενός βίαιου φαινομένου που οφείλεται στην κλιματική κρίση, είναι 14 φορές μεγαλύτερη απ' ότι ένας άνδρας. Η πιθανότητα να πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης μετά από μια φυσική καταστροφή αυξάνεται επίσης κατακόρυφα, συνέβη στον τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ. Μετά τις καταστροφές στην Ταϊτή αυξήθηκε κατακόρυφα η εμπορία ανθρώπων.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρέθεσε ο δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για να περιγράψει τις υγειονομικές επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στο γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη στην ημερίδα με θέμα «Γυναίκες των Βαλκανίων στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης: Ανθεκτικότητα και Αειφορία» που διοργάνωσαν, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η Εταιρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών, σε συνεργασία με το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια.

«Ζούμε σε μια τυχερή γωνιά του πλανήτη, στην οποία η κλιματική κρίση δεν έχει ιδιαίτερη επίπτωση, ανέφερε ο κ. Εξαδάχτυλος και πρόσθεσε: «Αν δούμε τον παγκόσμιο χάρτη και πούμε ποιες είναι οι χώρες στις οποίες υπάρχει η χειρότερη επίπτωση, θα ξεκινήσουμε από την Κεντρική Αφρική και την υπόλοιπη Αφρική, ίδια επίπτωση στην Ινδία και την Τουρκία μικρότερη είναι η επίπτωση στη Νότια Αφρική, στη Νότια Αμερική και στην Κίνα. Η Ευρώπη και τα Βαλκάνια είμαστε σε απόσταση»

Αναφερόμενος στις ειδικότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία των γυναικών, είπε ότι έχουν να κάνουν με τον ρόλο που έχουν, διότι σε ένα μεγάλο κομμάτι του πλανήτη οι γυναίκες είναι επιφορτισμένες με ρόλους που είναι αδιανόητοι στη δική μας πραγματικότητα. Στην Αφρική, όπως είπε, είναι επιφορτισμένες με την υδροδότηση του νοικοκυριού, που σημαίνει ότι πρέπει να περπατάνε χιλιόμετρα για να κουβαλήσουν νερό και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Μπορεί να υπάρχουν και άλλου είδους επιπτώσεις, όπως παραδείγματος χάρη ένας γάμος σε πολύ μικρή ηλικία για να εξασφαλιστεί τροφή για την οικογένεια και αυτό σημαίνει ότι το παιδί δεν θα εκπαιδευθεί, είπε ο κ. Εξαδάχτυλος υπογραμμίζοντας ότι το 70% των κοριτσιών εγκαταλείπει την εκπαίδευση σε πολύ νεαρή ηλικία σε περιοχές με πολύ έντονη κλιματική κρίση.

Στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία είναι και οι ασθένειες που μεταφέρονται από τα κουνούπια, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2080 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν νοσήσει από τέτοιες ασθένειες, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν επίσης ασθένειες, οι οποίες έχουν να κάνουν με μικροσωματίδια, με έλλειψη νερού και με άλλα λοιμώδη νοσήματα και τις επιπτώσεις τους στην κύηση γυναικών.

«Ευτυχώς στην Ελλάδα είμαστε στη θέση του παρατηρητή. Μπορεί να βλέπουμε μια πολύ περιορισμένη επίπτωση σε ό,τι αφορά τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, οι οποίες όμως αφορούν συγκεκριμένες κοινότητες στη χώρα μας» ανέφερε.

Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως περιφερειακή αρχή πληθώρα εκτάκτων καιρικών φαινομένων, πρωτόγνωρων από το 2017, όμως η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μέσα από τις καταστροφικές συνέπειες στάθηκε δυνατή και μπόρεσε και αντιμετώπισε την κλιματική κρίση, επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.

Από το 2017-2018 που οι Περιφέρειες ανέλαβαν τις αρμοδιότητες καθαρισμού ρεμάτων έχουμε ξεκινήσει με την πρωτοβουλία και το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα μεγάλο αριθμό έργων, ουσιαστικών ενεργειών. Τα τελευταία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας στις 4 Μαρτίου του 2024 ήταν πολύ έντονα, όμως αποδείχθηκε ότι όταν αντιμετωπίζονται σωστά, με στρατηγική με μελέτες και έργα τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά.

Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει άρδην τη ζωή μας και στην ατζέντα της αυτοδιοίκησης πρώτου ή δεύτερου βαθμού πρωταρχικός στόχος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισής της, τόνισε η κ. Μαυρίδου.

Στη WEnCoop, την πρώτη Γυναικεία Ενεργειακή Κοινότητα στον κόσμο, αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως καλή πρακτική, αναφέρθηκε η πρόεδρός της και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ) Λίνα Τσαλταμπάση τονίζοντας ότι αποτελεί μια πρωτοβουλία γυναικών από την Ελλάδα, οι οποίες επιχειρούν να συμβάλουν στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης οικονομίας, έχοντας ως κινητήριο δύναμη τις γυναικείες δεξιότητες.

Στόχος της WEnCoop είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η υποστήριξή τους για να δημιουργήσουν και να επιχειρήσουν στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενεργειακής μετάβασης, διευκρίνισε η κ. Τσαλταμπάση. Σημείωσε ακόμη ότι το ποσοστό των γυναικών που δραστηριοποιούνται στην πράσινη οικονομία αντιπροσωπεύει το 1% της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πράσινη μετάβαση είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας τετραετίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ένα κομμάτι, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις πρόνοιες της αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία και αυτό αφορά χρηματοδοτήσεις που περιλαμβάνονται από συγκεκριμένα προγράμματα ή από το Ταμείο Συνοχής, επισήμανε η δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής (2014-2024) Μαρία Σπυράκη.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευαγγελίζονται ότι σήμερα στην Ευρώπη το ποσοστό των γυναικών γεωργών είναι 34% και ότι η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση σε αριθμό γυναικών γεωργών. Ωστόσο η ουσία είναι ποιος παίρνει τις αποφάσεις. Στην ύπαιθρο τις αποφάσεις παίρνει ο πατέρας, ή ο σύζυγος ή ο γιος, τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Μαρία Παρταλίδου.

Η γυναίκα στην ύπαιθρο είναι αόρατη, δεν αμείβεται, όμως στοιχεία από πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές δείχνουν ότι εκείνη είναι που ενεργοποιείται ξανά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η οικογένεια στην όποια καταστροφή έχει δημιουργηθεί από την κλιματική κρίση, πρόσθεσε.

Η UNESCO εργάζεται συστηματικά για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μέσα από πληθώρα προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα Παγκόσμιων Γεωπάρκων, το πρόγραμμα Άνθρωποι και Βιόσφαιρα ανέφερε η πρόεδρος του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια και της Ένωσης Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών, Καίτη Τζιτζικώστα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στην Ελλάδα η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, μέσω του ελληνικού Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων UNESCO (ASPnet), συνολικά 150 σχολικών μονάδων και των 17 εδρών UNESCO σε ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα εργάζεται για θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε.

Η εκπαίδευση των νέων που είναι οι ενεργοί πολίτες του αύριο, η ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των εκπαιδευτικών για την κλιματική κρίση είναι υποχρέωση όλων αν θέλουμε να χτίσουμε ένα μέλλον ορθολογικής ανάπτυξης ισότητας και αξιοπρέπειας, είπε η κ. Τζιτζικώστα.

Τις δράσεις της Εταιρείας Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών για την εκπαίδευση μαθητών από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος παρουσίασε η δασολόγος, οικοφυσιολόγος, περιβαλλοντολόγος Βαλασία Ιακωβόγλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα