Αγορές

Εξι ημέρες πτώσης στο χρηματιστήριο


Επιτείνεται η αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, που έκλεισε σήμερα στο κόκκινο για έκτη κατά σειρά συνεδρίαση, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες και σε εβδομαδιαία βάση.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις παρενέργειες τους στην οικονομία, στα δημοσιονομικά, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις.

Ρευστό σκηνικό και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Με αρνητικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά,  ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί στη Wall Street, με τον Dow Jones να κινείται σε μικρό εύρος διακύμανσης και εναλλαγές προσήμου.

Η έντονη μεταβλητότητα που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, δείχνει ότι η ελληνική αγορά δεν έχει βρεί ακόμη επίπεδα ισορροπίας, ούτε έχει αποκτήσει σαφή τάση. Οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλέον στα όρια κρίσιμων στηρίξεων, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για  τεχνική αντίδραση-ανάκαμψη.

Οι προσδοκίες αυτές διαψεύσθηκαν σήμερα, παρά τις αρχικές ενθαρρυντικές ενδείξεις. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη, τα οποία σταδιακά διευρύνθηκαν. Ομως μετά τις 12:00 οι δείκτες άλλαξαν κατεύθυνση και μία ώρα πριν από το κλείσιμο βρέθηκαν "βαθιά στο κόκκινο". Η εικόνα βελτιώθηκε στο κλείσιμο, αλλά το αρνητικό πρόσημο παρέμεινε.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 615,33 μονάδων (-0,75%) και 627,18  (+1,16%). Τερμάτισε στις 617,90 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,33%. Σε εβδομαδιαία βάση καταγράφει απώλειες 6,18%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,27%, κλείνοντας στις 1.473,58 μονάδες

Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός δείκτης: Πήγε από +1,83% μέχρι -2,01% και έκλεισε -1,69%. Σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 8,40%

Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο τερμάτισαν σήμερα μόνο η Attica Bank (+1,1%) και η Τρ. Ελλάδος (+0,6%). Στον αντίποδα Εurobank -3%, Πειραιώς -2,6%, Εθνική -0,9%, Alpha +0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΟΠΑΠ +2,7%, ΔΕΗ +2,5%,  Μυτιληναίος +1,5%, ΕΛΠΕ +1,3%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Coca-Cola (-3,2%), κόβοντας πολλές μονάδες από τον ΓΔ και τον FTASE25..Ακολούθησαν Βιοχάλκο -2,9%, Aegean -2,2%, ΕΥΔΑΠ -1,8%, ΟΛΠ -1,5%.

Στα mid caps η MIG τερμάτισε αμετάβλητη με μεγάλο όγκο συναλλαγών, έχοντας κινηθεί από -2,1% μέχρι +11,2%. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν ΕΥΑΘ +2,9%, Quest και Πλαίσιο +2,5%, Intercontinental και Ιασώ +1,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα