Χρηστικά

Ελέγχους σε όλη τη χώρα μπορεί να διενεργεί οποιαδήποτε ΔΟΥ


Διευρύνεται η ελεγκτική αρμοδιότητα των Εφοριών με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή

Ελέγχους σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα θα μπορεί να διενεργεί κάθε Δ.Ο.Υ. που εδρεύει σε οποιαδήποτε περιφέρεια της επικράτειας, σύμφωνα με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Πλέον, οι ΔΟΥ ξεφεύγουν από τα στενά περιθώρια της τοπικής εμβέλειας που είχαν έως τώρα και μπορούν να διενεργούν ελέγχους και σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους που υπάγονται σε άλλες ΔΟΥ σε άλλες περιφέρειες.

Σύμφωνα με την απόφαση (Αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α 1083228 ΕΞ 2023), του κ. Πιτσιλή, επεκτείνεται εκ νέου, η κατά τόπον αρμοδιότητα των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.), μόνο ως προς την διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, από τα όρια της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους, σε όλη την Επικράτεια, ανεξαρτήτως Φορολογικής Περιφέρειας στην οποία υπάγονται.

Επίσης, όλες οι Δ.Ο.Υ., ανεξαρτήτως Φορολογικής Περιφέρειας στην οποία υπάγονται, ασκούν την αρμοδιότητα για τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά σε όλη την Επικράτεια.

200.000 έλεγχοι φέτος

Σχεδόν 200.000 φορολογικοί έλεγχοι έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν φέτος από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Αρχής.

Ειδικότερα, για το 2023 προγραμματίστηκαν συνολικά 194.100 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ το 2022 πραγματοποιήθηκαν 209.687 έλεγχοι από τις φορολογικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Οι προγραμματισθέντες 194.100 έλεγχοι είναι οι ελάχιστοι, καθώς συνήθως οι στόχοι υπερκαλύπτονται, όπως συνέβη και το 2022. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ για φέτος προβλέπονται οι ακόλουθοι έλεγχοι:

 • Διενέργεια τουλάχιστον 25.500 φορολογικών ελέγχων από τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες. 
 • Διενέργεια από τις ΥΕΔΔΕ τουλάχιστον 900 υποθέσεων ερευνών. 
 • Έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. 
 • Διενέργεια τουλάχιστον 49.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και τις ΥΕΔΔΕ. 
 • Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής). 
 • Διενέργεια διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων. 
 • Διενέργεια τουλάχιστον 79.900 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία και τις ΚΟΕ. 
 • Διενέργεια 13.300 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ. 
 • Διενέργεια τουλάχιστον 10.000 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY. 
 • Διενέργεια τουλάχιστον 400 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων.
 • Διενέργεια τουλάχιστον 2.350 δειγματοληψιών σε καύσιμα, ποτά με αλκοόλη, χημικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά, αυτοτελώς ή με άλλες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή με άλλες Αρχές, για ελέγχους στην εσωτερική αγορά αρμοδιότητας ΓΧΚ, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα