ΕΥΖην

"Elemental Folds", πρώτη ατομική του Κώστα Λαμπρίδη σε παρισινή γκαλερί


Με εννέα έργα, τα έξι εκ των οποίων είναι καινούργια, ο Κώστας Λαμπρίδης κάνει την πρώτη ατομική έκθεσή του στην γκαλερί Carpenters Workshop στο Παρίσι.

Η έκθεση "Elemental Folds" αναδεικνύει την αισθητική προσέγγιση του Έλληνα καλλιτέχνη, ο οποίος, με αντικείμενα που βρίσκει και μια ευρύτατη γκάμα υλικών που συνδυάζει, αναδημιουργεί – αλλά και αποτίει φόρο τιμής σε εμβληματικά έπιπλα –, όπως το περίφημο Badminton Cabinet του 18ου αιώνα (το ακριβότερο έπιπλο που πουλήθηκε ποτέ) και την Carlton Bookcase (έργο του Ettore Sotsass, το οποίο όρισε τον Μεταμοντερνισμό της Ομάδας Memphis τη δεκαετία του 1980).

Για να δημιουργήσει τα έργα του, ο Λαμπρίδης συγκεντρώνει από όλη την Αθήνα αντικείμενα που οι κάτοχοι τους έχουν απορρίψει, και τα «συναρμολογεί», οριζοντίως και καθέτως, χωρίς να ιεραρχεί. Κομμάτια τσιμέντου, πέτρες, κεραμικά, ξύλα και πλαστικά «συγκατοικούν» με σπασμένα μαρμάρινα αντικείμενα, πλακάκια φαγιάνς, καλάθια από μπαμπού, ρατάν, πλαστικές καρέκλες κήπου και άλλα. Με την επιλογή του, ο Λαμπρίδης εγκαινιάζει διάλογο μεταξύ του μεγαλείου του Μπαρόκ και αυτού που κάποιοι ενδέχεται να θεωρήσουν «σκουπίδια».
 
Την αισθητική προσέγγιση του Λαμπρίδη συμπυκνώνει το έργο του «Elemental Cabinet», επίκεντρο της συλλογής έργων που θα εκτεθούν. Πηγή έμπνευσης ήταν το Badminton Cabinet (ή Badminton Chest), παραγγελία το 1726 του 19χρονου Χένρι Σόμερσετ, 3ου Δούκα του Μπόφορτ.

Έξι χρόνια δουλειάς 30 τεχνουργών απαιτήθηκαν για τη δημιουργία του έπιπλου που πήρε το όνομά του από το Badminton House του δούκα, στο Γκλόστερσιαρ της Αγγλίας. Εκεί παρέμεινε έως ότου δημοπρατήθηκε στα τέλη του 20ού αιώνα από τους απογόνους του· σε δημοπρασία του 1990 πωλήθηκε για 8,58 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ για δημοπρασία επίπλου. Σε δεύτερη δημοπρασία, τον Δεκέμβριο του 2004, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ για δεύτερη φορά, καθώς πωλήθηκε για 19 εκατομμύρια λίρες.

Στο «Elemental Cabinet», ο Λαμπρίδης χρησιμοποιεί υλικά όπως μάρμαρο, πλακάκια φαγιάνς και γύψο στη βάση και περνά, κάθετα, σε υλικά όπως μέταλλο, ξύλο και πλαστικό, βάζοντας στην κορυφή ένα «αναπλασμένο» ηλεκτρονικό ρολόι.
 
«Τα έργα του Κώστα έχουν μεγάλη σχέση με το σήμερα, καθώς εξερευνούμε τρόπους να ζήσουμε πιο βιώσιμα» τόνισε ο Julien Lombraill, συνιδρυτής της παρισινής γκαλερί. «Ο Κώστας θέτει ερωτήματα για τη υλική υπόσταση και μοιράζεται τη βαθιά εκτίμηση που έχει στα αντικείμενα και τη διάρκεια ζωής τους».
 
Η έκθεση «Elemental Folds» θα φιλοξενηθεί στην Carpenters Workshop από 11 Μαρτίου έως 28 Ιουλίου. Η επίσκεψη στον ιστότοπο του Έλληνα καλλιτέχνη ( https://www.kostaslambridis.com/ ) επιτρέπει μια γεύση των έργων που θα εκτεθούν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης