Οικονομία

Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση


Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι φοροαπαλλαγές, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ο αριθμός τους-συν τις εκπτώσεις-, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, και την επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου, το ελληνικό φορολογικό σύστημα προβλέπει για το 2023 1.047 φοροαπαλλαγές από κάθε είδους φόρο, αριθμός που έχει εκτοξευθεί από το 2016, όταν οι απαλλαγές έφθαναν τις 716.

Από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των φοροαπαλλαγών, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις του οικονομικού επιτελείου, το κόστος που προκύπτει για το Δημόσιο φτάνει πλησίον των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενδεχομένως να το ξεπερνάει, καθώς όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, σε κάποιες περιπτώσεις κληρονομιών, δεν υπάρχει ακριβής υπολογισμός.

Θεωρείται βέβαιο ότι μετά τις εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει, θα εξετάσει από μηδενική βάση τις φοροαπαλλαγές και επί της ουσίας να τις «ψαλιδίσει». Στόχος θα είναι η θέσπιση κριτηρίων ώστε οι φοροαπαλλαγές να πραγματοποιούνται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες φόροι