Οικονομία

Eurogroup: Θετική αξιολόγηση, αλλά...


Δύσκολη η έγκριση της δόσης - Τα "συν" και τα "πλην"

Θετική αναμένεται να είναι η αξιολόγηση του σημερινού Eurogroup για τις προσπάθειες της Ελλάδας, ωστόσο οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι δύσκολα θα εγκριθεί η δόση των 970 εκατ. ευρώ.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να κρίνουν σήμερα την πρόοδο της Ελλάδας, με βάση την υλοποίηση των 16 δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα θετικά σημεία εντάσσονται:

  • Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019, που ήταν και το πιο βασικό αίτημα των εταίρων.
  • Στον τομέα της Ενέργειας, την Πέμπτη ολοκληρώθηκαν οι σχετικές υποχρεώσεις, καθώς, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που ψηφίστηκε, έκλεισε ο λογιστικός διαχωρισμός της ΔΕΠΑ και η άμεση επανεκκίνηση του διαγωνισμού για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
  • Σε ικανοποιητικό βαθμό έχουν υλοποιηθεί τα επιχειρηματικά σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας, του Υπερταμείου.

Σημαντικά "συν" θεωρούνται επίσης η επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου και η διπλή αναβάθμιση της οικονομίας από τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης, τη Moody’s.

Τα "μελανά σημεία"

Βασική έλλειψη είναι η ψήφιση του νέου καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που δεν κατέστη ακόμη δυνατή, παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις εδώ και περίπου 1,5 μήνα. Το θέμα είναι το πιο βασικό στα «προαπαιτούμενα» της δεύτερης αξιολόγησης αφού συνδέεται με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούσαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ότι το νομοσχέδιο θα πάρει όλες τις εγκρίσεις από τους θεσμούς αυτήν την εβδομάδα και θα κατατεθεί άμεσα στην Βουλή.

Άλλα "μελανά σημεία", όπου θεωρούνται πιθανές οι ενστάσεις, εστιάζονται στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στη στελέχωση της ΑΑΔΕ, στον διορισμό ανεξάρτητων γενικών γραμματέων στα υπουργεία και στη δημιουργία πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας .

Δεδομένων όλων αυτών, ως επικρατέστερι σενάριο φαίνεται να υπάρξει σήμερα μια θετική γνώμη για την πρόοδο της Ελλάδας όσο αφορά την πορεία της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. 

Ωστόσο, όσο αφορά την εκταμίευση της δόσης, πιθανότερο φαίνεται να ζητηθεί η εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί - έστω και με κάποια «ευελιξία».

Δηλαδή, υπό τον όρο η Ελλάδα να εκπληρώσει ως τότε τις δεσμεύσεις της, το επόμενο EWG να έχει την εξουσιοδότηση να εγκρίνει την δόση των 970 εκατ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί να περάσει το θέμα από το άτυπο Eurogroup του Βουκουρεστίου στις 5 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Eurogroup