Οικονομία

4 μέτρα για να βγουν στην αγορά 20.000 σπίτια από τράπεζες, servicers


Ποιες προτάσεις των servicers προσανατολίζεται να υιοθετήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Σε κοινό σχέδιο για να μπορέσουν να βγουν στην αγορά χιλιάδες σπίτια που βρίσκονται σήμερα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των servicers και τα έχουν πάρει από πλειστηριασμούς καταλήγουν η κυβέρνηση και οι χρηματοδοτικοί φορείς, ύστερα και από τον τελευταίο γύρο διαβουλεύσεων με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σήμερα «λιμνάζουν» στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers πάνω από 20.000 σπίτια (14.000 οι τράπεζες και 6.000 οι servicers) που έχουν αποκτηθεί μέσω πλειστηριασμών, καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ιδιώτες είναι «αναιμικό» και οι επισπεύδοντες τους πλειστηριασμούς καταλήγουν να είναι και οι αγοραστές.

Οι servicers έχουν υποβάλει τέσσερις βασικές προτάσεις, οι τρεις εκ των οποίων αφορούν άμεσα την κυβέρνηση και η τέταρτη τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να κάνει δεκτές τις προτάσεις που αφορούν βασικές θεσμικές αλλαγές. Ειδικότερα,

1. Η σημαντικότερη πρόταση για να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία μεταβίβασης σπιτιών από τράπεζες και servicers σε αγοραστές αφορά τη λεγόμενη τεχνική ωρίμανση του ακινήτου. Δηλαδή, τη διαδικασία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τις χρονοβόρες διαδικασίες τακτοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων. Για να ξεπερασθεί αυτό το πρόβλημα, το μέτρο που έχουν προτείνει τράπεζες και servicers και προσανατολίζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι να μεταφερθεί η ευθύνη της τεχνικής ωρίμανσης στον αγοραστή του σπιτιού, ο οποίος θα έχει και ένα κίνητρο για να διεκπεραιώσει τη διαδικασία, αφού θα προσφέρεται το ακίνητο με κάποια έκπτωση, ανάλογα με τη σοβαρότητα των πολεοδομικών παραβάσεων.

2. Για να διευκολυνθεί η διάθεση ακινήτων μέσω πλειστηριασμών σε ιδιώτες, ώστε να πάψουν να τα αγοράζουν οι επισπεύδοντες χρηματοδοτικοί φορείς, έχει προταθεί και πιθανότατα θα γίνει δεκτό να μπορούν οι ιδιώτες ενδιαφερόμενοι να επισκέπτονται τα σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για την κατάστασή τους.

3. Για να επιταχυνθούν οι πλειστηριασμοί, εξετάζεται να τεθούν όρια στην εκδίκαση ανακοπών, ώστε να ολοκληρώνεται σε εύλογο διάστημα έως 12 μηνών, καθώς σήμερα οι ανακοπές προκαλούν καθυστερήσεις ακόμη και ετών. Για να τεθεί, πάντως, αυτό το όριο νομοθετικά, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να προχωρήσει σε κατάλληλες παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.Οι servicers προτείνουν επίσης τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή, τον προγραμματισμό και την εκδίκαση όλων των ανακοπών.

4. Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, κρίσιμο θεωρείται να ενισχυθούν οι χρηματοδοτήσεις για αγορές κατοικιών μέσω πλειστηριασμών. Δύο συστημικές τράπεζες έχουν ήδη εισέλθει σε αυτόν τον τομέα χρηματοδοτήσεων, ενώ αναμένεται ότι και οι άλλες δύο θα προχωρήσουν στην ίδια κατεύθυνση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Άλλες προτάσεις που έχουν υποβάλει οι servicers και εξετάζονται από την κυβέρνηση αφορούν:

  • Την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην έκδοση Διαταγών Πληρωμής, κυρίως στα μεγάλα Πρωτοδικεία με κατάργηση ποσοτικών περιορισμών, επέκταση της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και θέσπιση προθεσμιών για την εκδίκαση των ανακοπών.
  • Την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που οφείλονται σε συμβολαιογράφους και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔΔ) με τη θέσπιση ρητών προθεσμιών, τη δυνατότητα αντικατάστασης συμβολαιογράφων που δεν ενεργούν άμεσα, και την κατάργηση της υποχρέωσης κατάθεσης στο ΤΠΔΔ.
  • Την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων σε Υποθηκοφυλακεία / Κτηματολόγια στην καταχώριση και έκδοση πράξεων μεταγραφής με πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών και τη θέσπιση ρητών προθεσμιών για την έκδοση πιστοποιητικών.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις