Εν μέσω των διεθνών αναταράξεων που προκαλεί η νέα πολιτική κρίση στη Γαλλία και η ισχυρή τάση για profit taking μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, το χρηματιστήριο βρίσκεται στο «κόκκινο», με τις τράπεζες (-1%) να αποτελούν το σημείο αναφοράς των πτωτικών τάσεων.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η εκκίνηση της Δημόσιας Πρότασης του Euronext για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΕΧΑΕ (Χρηματιστηρίου Αθηνών). Το Euronext προσφέρει μία δική του μετοχή για κάθε 20 της ΕΧΑΕ. Mε βάση το κλείσιμο της Παρασκευής της μετοχής της Euronext (124,3 ευρώ) το αντάλλαγμα για τους μετόχους της ΕΧΑΕ αντιστοιχεί σε 6,22 ευρώ ανα μετοχή. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας τελεί υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής, θα έχει προσφερθεί τουλάχιστον το 67%.
Η μετοχή της Intralot είναι εν μέσω ισχυρών πιέσεων (-3,41%), μετά την ανακοίνωση ότι η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών μετά την ΑΜΚ, καθορίστηκε στο 1,10 ευρώ ανά νέα μετοχή.
Η τάση για επικύρωση των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας είναι κυρίαρχη στη σημερινή συνεδρίαση, προς επιβεβαίωση αναλυτών που επισήμαναν προ ημερών ότι τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη ενισχύουν την αισιοδοξία, παράλληλα όμως γίνονται δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.
Νέα αναταραχή σε γαλλική αγορά και ομόλογα
Η αναζωπύρωση της πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία, μετά την παραίτηση από τον πρωθυπουργικό θώκο του Σεμπαστιάν Λεκορνί, κλονίζει το γαλλικό χρηματιστήριο και τα γαλλικά ομόλογα. Ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί -1,65%, ενώ οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, μ’ αυτή των 10ετών τίτλων να φτάνει το 3,59%, το υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε στις 88 μονάδες βάσης, υποδηλώνοντας αυξημένο επενδυτικό ρίσκο.
Πτωτικό κλίμα επικρατεί και στα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό δείκτη DAX να υποχωρεί οριακά 0,03% και τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να χάνει -0,20%.
Ράλι για χρυσό και Bitcoin
Την ίδια στιγμή, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα παγκοσμίως, του αμερικανικού shut down και των αμφιβολιών για τη δύναμη κυρίως του δολαρίου, χρυσός και Bitcoin σπάνε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.
Η τιμή του Bitcoin κατέγραψε ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 125.000 δολάρια μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται αντιστάθμισμα απέναντι στην υποτίμηση των νομισμάτων.
Ο χρυσός επίσης λάμπει, πλησιάζοντας τα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά. Συγκεκριμένα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε έως και 1,2% στα 3.932,02 δολάρια, ενώ το ασήμι συνεχίζει την ανοδική του πορεία για το 2025.
Μετοχές και δείκτες
Ο Γενικός δείκτης διαμορφώνεται στις 2,057,56 μονάδες, καταγράφοντας πτώση -0,90%, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 57,91 εκατ.ευρώ.
Ο υψηλός δείκτης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί -0,68% και ο μεσαίος δείκτης κεφαλαιοποίησης καταγράφει πτώση -0,99%. Ο τραπεζικός δείκτης έχει απώλειες -1,07%.
Στην υψηλή κεφαλαιποίηση τα τραπεζικά «χαρτιά» βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων (Eurobank -1,37%, Πειραιώς -1,24%, Alpha -1,15%, Εθνική -1,06%), ενώ ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ να υποχωρούν -1,12% και -1%.
Αντιθέτως ανοδικό ράλι πραγματοποιεί η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ +2,39%, ενώ κέρδη +1,39% καταγράφει η μετοχή της Qualco.