Χαλαρώνε τους κανονισμούς για τις αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων το Χονγκ Κονγκ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα των συναλλαγών και να εδραιωθεί ως κορυφαίο κέντρο fintech και ψηφιακών επενδύσεων στην Ασία.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης του Χονγκ Κονγκ (SFC) ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στις τοπικά αδειοδοτημένες πλατφόρμες συναλλαγών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (Virtual Asset Trading Platforms - VATP) να μοιράζονται τα παγκόσμια order books τους με θυγατρικές στο εξωτερικό.
Η αλλαγή αίρει τον μέχρι σήμερα περιορισμό που απαιτούσε τα order books, οι λίστες με τις εντολές αγοράς και πώλησης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, να είναι «περιχαρακωμένα» εντός Χονγκ Κονγκ.
Στόχος είναι να επιτραπεί στις πλατφόρμες να αξιοποιούν τη διεθνή ρευστότητα και να ενισχύουν τον όγκο συναλλαγών.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική του Χονγκ Κονγκ να ανταγωνιστεί άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ, σε μια περίοδο αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για ψηφιακά επενδυτικά προϊόντα και υποδομές blockchain.
Την ίδια στιγμή, η τραπεζική αγορά του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη ψηφιακή μετάβαση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ (HKMA), Eddie Yue, οι επενδύσεις σε τεχνολογικό μετασχηματισμό προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 100 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (περίπου 12,9 δισ. δολάρια ΗΠΑ) ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια.
«Η δυναμική πίσω από αυτόν τον μετασχηματισμό υπογραμμίζεται από τις σημαντικές τεχνολογικές επενδύσεις που γίνονται σε ετήσια βάση», δήλωσε ο Yue κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Hong Kong Fintech Week.