Πολιτική

Δραγασάκης: Παραδώσαμε την οικονομία να τρέχει με 2,8%


«Η ανάγκη ενός συνολικού επανασχεδιασμού της πολιτικής, στο μέτρο που μπορεί να το κάνει αυτή η κυβέρνηση, προκύπτει ως μία αδήριτη ανάγκη». Αυτό τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη σημερινή (6/3) συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: «Καταστροφική και ανέφικτη η μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  αναφέρθηκε στα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία, όπως είπε, "πρέπει να προβληματίσουν". Με βάση αυτά τα στοιχεία, η ανάπτυξη το 2019 "κλείνει στο 1,9% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζω ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2019, παραδώσαμε την οικονομία να τρέχει με 2,8%" είπε ο κ. Δραγασάκης, και συνέχισε: Αυτή η εξέλιξη ήταν πριν τις επιπτώσεις του κορονοϊού, οι οποίες είναι απροσδιόριστες, επομένως, η ανάγκη ενός συνολικού επανασχεδιασμού της πολιτικής στο μέτρο που μπορεί να το κάνει αυτή η κυβέρνηση, προκύπτει ως αδήριτη ανάγκη" παρατήρησε ο κ. Δραγασάκης,

Για το θέμα της επερώτησης, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η απολιγνιτοποίηση και η δίκαιη κλιματική μετάβαση απαιτούν σχέδιο με προϋποθέσεις: "Ολιστική στρατηγική για βιώσιμη τοπική οικονομία, κοινωνική συναίνεση, αναπτυξιακούς θεσμούς & εργαλεία, διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η πολιτική της ΝΔ δεν ικανοποιεί καμία, προκαλεί μόνο δυσπιστία" είπε και σημείωσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι Προγραμματικές Συμφωνίες Δίκαιης Μετάβασης για τις Περιφέρειες που πλήττονται και θα προβλέπουν μέτρα, πόρους & πολιτικές μέσω των οποίων θα διασφαλίζεται η διατήρηση ή και αύξηση της απασχόλησης.

Τέλος, είπε ότι το δίλημμα δεν είναι «ναι ή όχι στην απολιγνιτοποίηση». Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε το δίλημμα αν πρέπει ή όχι να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, όταν κρίνεται η ίδια η ζωή στον πλανήτη. Το πραγματικό δίλημμα είναι οι πολιτικές, με ποιον τρόπο με ποια πολιτική. Η Δεξιά, συνέχισε, έχει ταυτότητα: Η πολιτική της στηρίζεται στις αγορές, υπηρετεί συμφέροντα, αδιαφορεί για τις ανισότητες και τις διευρύνει. Απέναντι σε αυτήν, η Αριστερά αντιπαραθέτει μία πολιτική συμμετοχική, που θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ανισότητες -διότι οι ρίζες των προβλημάτων είναι κοινές-, που σέβεται την τοπικότητα και γι' αυτό θέλουμε να υπάρξει σχεδιασμός πολιτικής τόσο στο εθνικό όσο και στο τοπικό επίπεδο. Γι' αυτό καλούμε τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται, τον λαό, τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τις προοδευτικές δυνάμεις, να συγκροτήσουν ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο. Αυτό το θέμα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με διατάγματα και με διαμαρτυρία, αλλά χρειάζεται ενεργή συμμετοχή και συσπείρωση γύρω από ένα σχέδιο που θα διασφαλίσει τη μετάβαση των περιοχών σε μια οικονομία βιώσιμη, δίκαιη, κλιματικά ουδέτερη. Μπορούμε να μετατρέψουμε -με την κατάλληλη πολιτική διακυβέρνησης της χώρας, η οποία πιστεύω δε θα αργήσει να έρθει- αυτό το μεγάλο πρόβλημα σε μια ευκαιρία για το μέλλον, είπε ο κ. Δραγασάκης.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα