Αγορές

Η επέλαση των ...μυρίων στο χρηματιστήριο- Ανοδος με νέα ρεκόρ


Ολες οι αντιστάσεις σπάνε στο χρηματιστήριο και οι δείκτες σημειώνουν νέα ρεκόρ 14ετίας, υπερβαίνοντας και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής αγοράς. Περίπου 1,10% κερδίζει ο ΓΔ, στο +1,40% πήγε ο τραπεζικός.

 Κινητήρια δύναμη οι συνεχιζόμενες εισροές επενδυτικού και αποταμιευτικού χρήματος, με "κράχτη" τις εντυπωσιακές βραχυχρόνιες αποδόσεις και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Διαχειριστές χαρτοφυλακίων και μικροεπενδυτές συνεχίζουν τις τοποθετήσεις, εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση στο ΧΑ θα είναι περιορισμένου εύρους και μικρής χρονικής διάρκειας.

Το ΧΑ δείχνει σήμερα ανεπηρέαστο και από την αβεβαιότητα που επικρατεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες έχουν χάσει το σύνολο ή σημαντικό μέρος των πρωϊνών κερδών τους. Ενδεικτικό της μεταστροφής κλίματος είναι το "γύρισμα" του DAX από +1,08% σε +0,15% και το "κοκκίνισμα" του CAC-40, που σημείωνε νωρίτερα άνοδο 0,90%.

Αντικείμενο προβληματισμού το πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ευρώπης, με κολοσσιαίες δαπάνες που θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς και θα αυξήσουν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.

Deals, κερδοφορία και μερίσματα

Στο ΧΑ "ατμομηχανή" παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που έχασαν την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 1,5% και τώρα... "παίρνουν πίσω το αίμα τους".

Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος και προσδοκιών στην αγορά, το νέο big deal 110 εκατ. ευρώ μεταξύ Metlen/Μυτιληναίου και Faifax/Watsa, που  δίνει τη δυνατότητα στον Ινδοκαναδό μεγαλοεπενδυτή να αγοράσει νέο πακέτο μετοχών της ελληνικής εταιρείας στην τιμή των 40(!) ευρώ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές εξελίξεις, στα εταιρικά αποτελέσματα και στις διανομές μερισμάτων, που θα "αιμοδοτήσουν" την αγορά τους επόμενους μήνες καθώς κατά μεγάλο μέρος θα επανεπενδυθούν.

Πρόσθετη κινητικότητα έχουν προσδώσει στην αγορά οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που συναρτώνται με το κλείσιμο των Παραγώγων και με την αναδιάρθρωση των δεικτών  FTSE Russell.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη, τα οποία σταδιακά διευρύνθηκαν. Τώρα οι δείκτες κινούνται στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.715 μονάδες, με άνοδο 1,05%. Αναλυτές θεωρούν κρίσιμη αντίσταση τις 1.707 μονάδες, την οποία προς το παρόν υπερβαίνει..

 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1% στις 4.232 μονάδες. Στο +1,38% ο δείκτης των mid caps. 

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί μέχρι +1,41% και τώρα σημειώνει άνοδο 1,15%. Προηγείται η Τρ. Ελλάδος με +2,1%. Ακολουθούν Εθνική +1,8%, Πειραιώς και Alpha +1,2%,  Eurobank +0,6%, Κύπρου και Attica Bank +0,3%. Οριακά (-0,1%) υποχωρεί η Optima.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ, με άνοδο 6% από την προσαρμοσμένη τιμή μετά την αποκοπή του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου.Σημαντικά κέρδη καταγράφουν επίσης οι ΟΤΕ +3%,Σαράντης και Motor Oil +2,7%,  ΔΕΗ και ΕΛΠΕ +2,1%, Μυτιληναίος και Lamda +1,8%, ΔΑΑ +1,2%. Στο κόκκινο μόνον η Coca-Cola (-0,9%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα