Σε δυσχερή θέση φέρνει τις ελληνικές τράπεζες το νέο σκηνικό που διαμορφώνει η κρίση του κορονοϊού στις αγορές, καθώς μένουν μετέωρα και ίσως να κλείσουν με δυσμενέστερους όρους ή να ακυρωθούν εντελώς μεγάλα deals για την πώληση ή τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων, στα οποία προσβλέπουν οι τραπεζικές διοικήσεις για να μετριάσουν την αναπόφευκτη διόγκωση των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων λόγω της πανδημίας.
Η επίδραση της πανδημίας στα τραπεζικά deal είναι διττή: από τη μια, η ραγδαία επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος λόγω της επερχόμενης ύφεσης, ρίχνει την αξία των «κόκκινων» δανείων που πρόκειται να τιτλοποιηθούν ή να πωληθούν, ακόμη και σε συναλλαγές που έχουν φθάσει ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση.
Ταυτόχρονα, επιδεινώνεται πολύ η θέση των funds που αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια και τα οποία ως τώρα λάμβαναν αφειδώς χρηματοδότηση από τις αγορές με πολύ χαμηλό κόστος. Τώρα, οι πηγές χρηματοδότησης στερεύουν, ενώ ακόμη και κορυφαίοι οίκοι, όπως η Intrum, που συνεργάζεται στην Ελλάδα με την Πειραιώς, αντιμετωπίζουν υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Η Intrum υποβαθμίσθηκε πρόσφατα σε ΒΒ από ΒΒ+ από την S&P, ενώ το κόστος ασφάλισης του χρέους της με CDS έχει ξεπεράσει τις 1.100 μονάδες βάσης (11%), κάτι που οδηγεί σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησής της, σύμφωνα με ανάλυση της Handelsbanken.
Σε αυτές τις συνθήκες, όπως λένε χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να προχωρήσουν σε κινούμενη άμμο για να κλείσουν ακόμη και deals που είχαν ωριμάσει, αλλά οι νέες συνθήκες τα θέτουν υπό αμφισβήτηση, ή δημιουργούν τον κίνδυνο να τιμολογηθούν με δυσμενέστερο τρόπο, αφήνοντας στις τράπεζες έκτακτες ζημιές:
- Πρώτο «θύμα» των δυσμενέστερων συνθηκών ήταν η συμφωνία της Πειραιώς με την τσεχική APS για την πώληση του χαρτοφυλακίου IRIS, το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Η APS δεν κατάφερε να βρει χρηματοδότηση για το deal και τώρα η Πειραιώς στρέφεται στο στρατηγικό της εταίρο, την Intrum, για να βρει αγοραστή, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί.
- Η Εθνική Τράπεζα ήδη ανέβαλε για το 2021 τη συναλλαγή Frontier, παρότι θα εγγράψει από φέτος τις αναλογούσες ζημιές στον ισολογισμό της, δεδομένου ότι θα έχει σημαντικά κέρδη από τη συμφωνία με το Δημόσιο για τη μετατροπή του Titlos σε κρατικά ομόλογα. Όμως, το ζητούμενο για την Εθνική είναι να καταφέρει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία για το χαρτοφυλάκιο Icon, που περιλαμβάνει δάνεια με εξασφαλίσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Παρότι η συμφωνία με την Bain Capital θεωρείται κλεισμένη, μέχρι να οριστικοποιηθεί δεν θα πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις.
- Άλλο ένα χαρτοφυλάκιο με επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις πρόκειται να μεταβιβαστεί από την Alpha Bank στην Fortress, όμως και σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω πίεσης από τους αγοραστές για χαμηλότερο τίμημα.
Το σοβαρότερο, ίσως, ζήτημα είναι αυτό που έχει ανακύψει με την πρώτη τιτλοποίηση που πρόκειται να ενταχθεί στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων, «Ηρακλής». Η Eurobank υπέβαλε αίτηση τον Φεβρουάριο για τις κρατικές εγγυήσεις στο υπ. Οικονομικών για το project Cairo των 7,5 δισ. ευρώ, αλλά στο μεταξύ απαιτείται να επιβεβαιωθεί εκ νέου η βαθμολογία που είχε εξασφαλίσει από οίκο αξιολόγησης, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα χρειασθεί να γίνουν και προσαρμογές στο χαρτοφυλάκιο.
Σημειωτέον ότι οι διαπραγματεύσεις με την doValue για την πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου Cairo και της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης δανείων Eurobank FPS δεν ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στα τέλη Απριλίου και πιθανότατα θα παραταθούν ως το τέλος του μήνα.