Αγορές

Ιλιγγιώδη κέρδη με ρεκόρ 13 ετών και αγοραστικό πυρετό στο χρηματιστήριο


Το πιό αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς παίρνει σάρκα και οστά στο ΧΑ, ενισχύοντας το κυβερνητικό "αφήγημα" της ανάπτυξης και των θετικών προοπτικών  στην οικονομία. Με επιταχυνόμενη εισροή ξένων κεφαλαίων η άνοδος συνεχίζεται και οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν σήμερα ρεκόρ 13 ετών, επιστρέφοντας στα επίπεδα Μαϊου 2011, όταν η μεγάλη οικονομική και δημοσιονομική κρίση δεν είχε στείλει ακόμη την αγορά στα Τάρταρα.

Αλμα +3,48% πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης, στο +1,93% έκλεισε ο ΓΔ. Η άνοδος αυτή μεταφράζεται σε ημερήσια κέρδη περίπου 1,8 δισ. ευρώ - τόσο αυξήθηκε η συνολική αξία των εισηγμένων μετοχών.

 Είναι μία ιστορική ημέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο, που δείχνει ότι μετά από μιά μακρά ανοδική πορεία με ιλιγγιώδεις αποδόσεις για τους επενδυτές, βρίσκεται ακόμη στα πρώτα βήματα  ενός μεγαλύτερο κύκλου ανάκαμψης  και αποτελεί  επενδυτική επιλογή για διεθνή χαρτοφυλάκια και εγχώριους αποταμιευτές.

Εντυπωσιακός τζίρος

Θετική ένδειξη για τη δυναμική και τις μεσοβραχυχρόνιες προοπτικές της αγοράς αποτελεί ο αυξανόμενος τζίρος, που υποδηλώνει  ενεργό παρουσία διεθνών επενδυτών και συνεχή εισροή φρέσκου χρήματος. Με πυρετώδεις συναλλαγές άλλαξαν σήμερα χέρια μετοχές αξίας 161 εκατ. ευρώ. Τα 70,9 εκατ. αντιπροσωπεύουν συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν στο προσκήνιο και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.

 Το αγοραστικό ενδιαφέρον αναθερμαίνεται και ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει, με καταλύτες τα θετικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικές οικονομίας, τις υψηλές δημοσιονομικές επιδόσεις και  τις επιχειρηματικές εξελίξεις που συναρτώνται με κινήσεις εξαγορών και μεγάλα επενδυτικά projects.

 Καταλύτες και "καύσιμα"

Ωθηση στο ΧΑ δίνουν τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν μεγάλες εισηγμένες εταιρείας, συνοδευόμενα από υψηλά μερίσματα και αισιόδοξες εκτιμήσεις για τς φετινές επιδόσεις.

 Θετικά συνέβαλε και η μάλλον απροσδόκητη αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από την S&P, που εκτιμάται ότι ενισχύει την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών και μπορεί να επιταχύνει τις εισροές ξένων κεφαλαίων. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλουν και τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, με πρωτογενές πλεόνασμα διπλάσιο του στόχου στον προϋπολογισμό..

Κινητικότητα προσδίδουν και οι πληροφορίες για έντονες διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο, όπου τον τόνο δίνουν τα deals εξαγορών και τα μεγάλα projects του ενεργειακού τομέα

Θετική σήμερα η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου η εικόνα  βελτιώθηκε τις τελευταίες ώρες και οι βασικοί δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση. Στο +1,50% "απογειώθηκε" ο DAX, στη Wall Street o Dow Jones κερδίζει περίπου 0,35%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,30%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο και οι δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση, τερματτίζοντας στα απόλυτα υψηλά ημέρας.

O Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 1.437,82 μονάδες με άνοδο 1,93%.Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 2,17% κλείνοντας,στις 3.530,36 μονάδες. Κατά 1,32% ενισχύθηκε ο FTSEM των med caps.
  Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα +3,48%.Τεχνικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή αποκτά μεσοχρόνια ανοδική τάση.

Στις πρώτες θέσεις Εθνική +4% και  Alpha +6,6%. Ακολούθησαν Eurobank +3,4%, Πειραιώς +2,8%,Attica Bank +1,3%, Τρ.Ελλάδος +0,3%. Στο κόκκινο η Optima -0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chps Τιτάν +4,6%, Βιοχάλκο +3%, Μυτιληναίος +2,5%,  ΟΤΕ +2,3%, Σαράντης +1,9%, ΔΕΗ και Quest  +1,8%,Coca-Cola +1,7%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,3%.

Στο κόκκινο μόνον οι Ελλάκτωρ -1,3%, Lamda και Autohellas -0,7%.

Η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγάλη γκάμα χαρτιών έφερε κέρδη και στις μικρότρες κεφαλαιοποιήσεις. Σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Frigoglass +8,3%,  Ολυμπιακή Τεχνική +6,2%, Αλουμύλ +5,7%,  Intralot +3,4%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα