Η γεννητικότητα στην Κίνα υποχώρησε την περασμένη χρονιά σε επίπεδο άνευ προηγουμένου αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικά στοιχεία για αυτή, το 1978, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, με φόντο την ταχεία γήρανση του πληθυσμού.
Ο δείκτης γεννητικότητας στην πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου συρρικνώθηκε στις 7,52 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής εθνικής υπηρεσία στατιστικής. Βρισκόταν στο επίπεδο των 8,52 γεννήσεων ανά 1.000 κατοίκους το 2020.
Η γεννητικότητα στην Κίνα υποχώρησε την περασμένη χρονιά σε επίπεδο άνευ προηγουμένου αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικά στοιχεία για αυτή, το 1978, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, με φόντο τις ανησυχίες για το μέλλον και για το κόστος της παιδείας.
Η χώρα της Ασίας είναι αντιμέτωπη με δημογραφική κρίση, λόγω της ταχείας γήρανσης του ενεργού πληθυσμού, της επιβράδυνσης της οικονομίας και της μικρότερης δημογραφικής ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες.
Ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί παρά το ότι η Κίνα χαλάρωσε την περιοριστική πολιτική της ως προς τις γεννήσεις τα τελευταία χρόνια. Επέτρεψε μετά το 2016 οι οικογένειες να αποκτούν δεύτερο παιδί, κατόπιν, από πέρυσι, και τρίτο.
Όμως οι αποφάσεις αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των γεννήσεων. Τα ζευγάρια αποθάρρυνε το υψηλό κόστος ζωής, στέγης και πάνω απ’ όλα εκπαίδευσης των παιδιών.
Το 2021 καταγράφηκαν επακριβώς 10,62 εκατομμύρια γεννήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Ο δείκτης αύξησης του πληθυσμού έκανε βουτιά στο 0,34 ανά 1.000 κατοίκους, ενώ βρισκόταν στο 1,45 το 2000.
«Η δημογραφική πρόκληση είναι καλώς εγνωσμένη, όμως η ταχύτητα της γήρανσης του πληθυσμού είναι καθαρά ταχύτερη από ό,τι προβλεπόταν», παρατήρησε ο Τζιγουέι Τζανγκ, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία Pinpoint Asset Management.
πηγή: ΑΠΕ