Την πεποίθηση πως η ύφεση στην ευρωζώνη θα βρεθεί ανάμεσα στο 5% και το 12%, εξέφρασε, σε συνέντευξη Τύπου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως τα παραπάνω θα συμβούν εξαιτίας των πρωτοφανών επιπτώσεων της πανδημίας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε:«Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με την τελική έκταση της υποχώρησης, τα σενάρια ανάπτυξης που παράγονται από το προσωπικό της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να μειωθεί μεταξύ 5% και 12% φέτος, ανάλογα με τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού και την επιτυχία των πολιτικών να μετριάσουν τις οικονομικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
Καθώς σταδιακά θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού, αυτά τα σενάρια προβλέπουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αν και η ταχύτητα και η κλίμακα της παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του ελαφρώς χαμηλότερου δομικού πληθωρισμού», είπε.
Η ίδια σημείωσε πως δεν αρκεί φθάνει μόνο η ΕΚΤ και οι δικές της παρεμβάσεις για να στηρίξουν την ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι «χρειάζονται κοινές και συντονισμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Η Λαγκάρντ υποστήριξε η ΕΚΤ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε αύξηση του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης PEPP, το ύψος του οποίου είναι αυτή τη στιγμή 750 δισ. ευρώ.
Κλείνοντας, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη διασφάλιση επαρκών πόρων υγειονομικής περίθαλψης και για την παροχή υποστήριξης σε επηρεαζόμενες εταιρείες, εργαζόμενους και νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, απαιτούνται συνεχείς και φιλόδοξες προσπάθειες, ιδίως μέσω κοινής και συντονισμένης πολιτικής δράσης, για την προστασία από τους αρνητικούς κινδύνους και την υποστήριξη της ανάκαμψης», κατέληξε.