«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι το αφήγημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλάζει, με τη σχέση πιστωτή-δανειολήπτη να αντικαθίσταται από την σχέση ισότιμων εταίρων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει επενδύσεις προς όφελος και των δύο χωρών.
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, παρά τα προβλήματα που αναπόφευκτα δημιουργεί η κρίση του κοροναϊού. «Η κρίση κάνει το έργο μας πιο περίπλοκο, αλλά δεν αποτελεί άλλοθι για καθυστέρηση. Τα νέα προβλήματα μάς οδηγούν να επιταχύνουμε και όχι να επιβραδύνουμε τα βήματά μας, προκειμένου να την απορροφήσουμε το συντομότερο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ταυτόχρονα επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο για τα θέματα δημόσιας υγείας, αλλά και αυτά των οικονομικών συνεπειών από την επιδημία.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι διαφορετικό από ό,τι προβλέπαμε. Και οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλη συγκυρία, ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν. Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και αυτή τη φορά πρέπει δημοσιονομικά και οικονομικά να αντιδράσουμε γρήγορα προκειμένου να μην αφήσουμε αυτή την οικονομική κρίση να μας θυμίσει παλιές κακές εποχές», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον ανοιχτή σε επενδύσεις και διαθέτει την ικανότητα να αντιμετωπίζει τυχόν δυστοκίες» και ανέφερε μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων, μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στο Σύνταγμα και η διακυβέρνηση από μια μονοκομματική κυβέρνηση η οποία έχει τη βούληση και την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις.
«Σε αυτή τη νέα εποχή προσβλέπουμε στη Γερμανία ως στρατηγικό εταίρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός και χαιρέτισε το γεγονός ότι οι γερμανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα διατήρησαν το σύνολο των θέσεων εργασίας τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Τώρα είναι η ευκαιρία να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν την ανάπτυξη», προσέθεσε και έκανε λόγο για τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στους τομείς του τουρισμού, αλλά κυρίως των νέων τομέων, όπως η πράσινη ενέργεια, η φαρμακευτική τεχνολογία, η διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ. Αναφέρθηκε μάλιστα ενδεικτικά στην μελέτη σκοπιμότητας που εκπονείται με την Volkswagen, προκειμένου ένα ελληνικό νησί να μετατραπεί σε κέντρο αυτόνομης οδήγησης, αλλά και στην «εμβληματική», όπως είπε, συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE, με αφορμή την οποία τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει ταχύτατα στην απολιγνιτοποίηση και να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ταμείο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας ότι πιστεύει στη σημασία αυτού του νέου κεφαλαίου στις σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας, οι οποίες, όπως ανέφερε, άντεξαν «και έχουμε τώρα την δυνατότητα να τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο», βλέποντας το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.
«Εδώ βάζουμε τα θεμέλια για την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα. Και σας θέλουμε συμμάχους και αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε και απηύθυνε πρόσκληση προς την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία βρισκόταν στην αίθουσα, να επισκεφθεί την Ελλάδα με την ευκαιρία της ΔΕΘ 2020, όπου η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα.