Υγεία

Οι ειδικοί δείχνουν νέα παράταση του lockdown-Τα σενάρια 


Με 219 επιπλέον θανάτους από κορονοϊό μέσα στο Σαββατοκύριακο (συνολικά 2321), μαύρο ρεκόρ των ημερήσιων νεκρών (121), τον αριθμό των διασωληνωμένων να σταθεροποιείται πάνω από τους 600 και το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα να είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αποδυναμώνονται τα σχέδια για έναρξη της σταδιακής άρσης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου.  

Το μόνο θετικό στοιχείο, μπαίνοντας στην 4η εβδομάδα του γενικού lockdown, είναι η αργή πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων, που κινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα γύρω στις 2000 (χθες εντοπίστηκαν 1193, αλλά το Σαββατοκύριακο γίνονται λιγότερα κρούσματα). Ωστόσο, αυτή τη μείωση των νέων μολύνσεων, αφενός δεν είναι από μόνη της ικανή για το έναυσμα του ανοίγματος και αφετέρου θεωρείται εύθραυστη, καθώς το ιικό φορτίο στη χώρα εξακολουθεί να είναι σημαντικό, κυρίως σε ορισμένες περιοχές.  

Οι ειδικοί επιστήμονες φοβούνται ότι η όποια άρση περιοριστικών μέτρων σε αυτή τη φάση, μπορεί να πυροδοτήσει νέα έκρηξη των κρουσμάτων με καταστροφικά αποτελέσματα. Γι αυτό, στην πλειονότητά τους, εκφράζονται υπέρ της παράτασης του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου, αν και αναγνωρίζουν τόσο την κόπωση των πολιτών, όσο και τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Νίκος Σύψας μιλώντας σήμερα (30/11) στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα ανοίξει τίποτα, ούτε τα σχολεία», ενώ σε ότι αφορά στο λιανεμπόριο, σημείωσε ότι όσο πιο κοντά στις γιορτές ανοίξει, τόσο το καλύτερο.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η εκτίμησή μου είναι πως δεν ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω». Σε σχέση με το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν στις 14 του Δεκεμβρίου είπε ότι δεν έχει νόημα, αφού μετά από μία εβδομάδα θα κλείσουν για τις γιορτές.

Ο Ν. Σύψας τόνισε πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους και γι’ αυτό, θεωρεί, πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.

«Χριστούγεννα θα κάνουμε και του χρόνου, δεν χάθηκε ο κόσμος. Το θέμα είναι να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν «υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στη πτώση κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους. Όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων», σημείωσε.

Ο καθηγητής σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο σημείωσε: «Βλέπω ανέφικτο να ανοίξει το λιανεμπόριο άμεσα. Θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά, που σε 15 μέρες θα δώσει πάλι κρούσματα. Όσο πιο κοντά στην γιορτινή περίοδο ανοίξουμε, τόσο το καλύτερο», είπε. Αναφερόμενος στην εστίαση δήλωσε:  «Τα πράγματα είναι δύσκολα στην εστίαση. Είναι σημείο υπερμετάδοσης και το είδαμε το καλοκαίρι στα νησιά ή σε γυμναστήρια. Θα είναι πάντως το τελευταίο βήμα που θα γίνει στο άνοιγμα, αν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες». 

Άνοιγμα δύο ταχυτήτων 

Επιφυλάξεις για το άνοιγμα εξέφρασε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη, στον ΣΚΑΪ.
“Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη”, δήλωσε κατηγορηματικά η Μ. Παγώνη, εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορωνοϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί. Εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες.

Υπέρ της άρσης του lockdown σε «δύο ταχύτητες» τάχθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, ενώ επέμεινε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και στην απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό 

Όπως ανέφερε προφανώς και πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε, καθώς αυτές τις ημέρες θα συνεδριάζει καθημερινά η επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στον «χάρτη» του ανοίγματος. «Μέχρι μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», επισήμανε η B. Παπαευαγγέλου. 

Η ίδια σημείωσε ότι τα δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν. 

Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η καθηγήτρια τόνισε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα» φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ιωάννινα που επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ναι μεν η επιτροπή θα μπορούσε να το προτείνει, ωστόσο «είναι πολιτική απόφαση το άνοιγμα δύο ταχυτήτων». 

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι «οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια οριζόντια μέτρα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς του ιού». Πάντως, πρόσθεσε ότι «ακόμα κι αν ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Πήραμε το μάθημα μας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα