Ενώ το μισό περίπου προσωπικό της διεύθυνσης διαχείρισης απαιτήσεων δανείων (RBU) της Πειραιώς έχει αποδεχθεί τη μετακίνησή του στη νέα εταιρεία με την Intrum, θολό είναι το τοπίο για τους άλλους μισούς (650 άτομα) που επέλεξαν να παραμείνουν στην τράπεζα.
Ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, στην πρόσφατη επιστολή – τελεσίγραφο προς το προσωπικό του RBU είχε προειδοποιήσει ότι δεν είναι διασφαλισμένη η απασχόληση όσων αποφασίσουν να μην μετακινηθούν.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ανεύθυνη αυτή στάση τους, που υπαγορεύεται από προσωπικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επωφεληθούν όλοι οι εργαζόμενοι των ευεργετικών παροχών και εγγυήσεων της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ και να τεθεί σε κίνδυνο η απασχόληση όσων δεν μεταβούν στη νέα εταιρεία.
Διότι είναι προφανές ότι μετά τη μεταφορά των δραστηριοτήτων του RBU στη νέα εταιρεία, η δυνατότητα απορρόφησης πλεονάζοντος προσωπικού από την Τράπεζα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ως εκ τούτου, η Τράπεζα θα επανεξετάσει τη στάση της λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εναλλακτικές επιλογές, με γνώμονα την πλήρη λειτουργία της νέας εταιρείας την 1η Οκτωβρίου».
Ένα ερώτημα λοιπόν, που μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα είναι σε ποιες άλλες υπηρεσίες της τράπεζας θα αξιοποιηθούν οι 650, αφού το μέχρι τώρα αντικείμενο εργασίας τους δεν θα υφίσταται. Αν όμως ισχύει αυτό που έγραψε ο Χ. Μεγάλου για περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης του πλεονάζοντος προσωπικού και με δεδομένη τη δέσμευση της διοίκησης για μείωση του αριθμού τραπεζοϋπαλλήλων της Πειραιώς (στο τέλος του 2018 ήταν 11.670) τότε η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων εντός της τράπεζας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Η συγκεκριμένη εκτίμηση ενισχύει το σενάριο, που κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες μέρες, περί δανεισμού μέρους ή όλου του προσωπικού του RBU στη νέα εταιρεία με την Intrum.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό οι εργαζόμενοι του RBU θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις δανεισμού τους από την Πειραιώς στη νέα εταιρεία, για ορισμένο χρόνο, διατηρώντας την ιδιότητα και τα δικαιώματα του τραπεζοϋπαλλήλου.
Άλλωστε, η νέα εταιρεία χρειάζεται έμπειρο προσωπικό με γνώση του απαιτητικού αντικειμένου διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» και με προγραμματισμένη την έναρξη λειτουργία της την 1η Οκτωβρίου δεν έχει μεγάλα χρονικά περιθώρια εξεύρεσής του.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΟΤΟΕ σε πρόσφατη (04/9) ανακοίνωσή της, για τα δικαιώματα των εργαζομένων του RBU, που παραμένουν στην Πειραιώς ανέφερε:
«Όσοι εργαζόμενοι επιλέξουν να μην πάνε, καλύπτονται ούτως ή άλλως από τα ισχύοντα για τους εργαζόμενους στην τράπεζα, με βάση τον Οργανισμό Προσωπικού τις επιχειρησιακές και την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δεν χρειαζόταν κάποια ειδική συμφωνία διασφάλισης των δικαιωμάτων τους, πέραν της εναλλακτικής αξιοποίησής τους από την τράπεζα, αφού το μέχρι σήμερα αντικείμενο εργασίας τους καταργείται».
ΚΥΡ