Δεύτερη ημέρα πτώσης στο χρηματιστήριο, μετά από 14 συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις που απέφεραν εντυπωσιακές βραχυχρόνιες αποδόσεις σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και επιθετικούς traders. "Κατακόκκινο" ταμπλό, με σημαντικές απώλειες σε μετοχές και δείκτες, έντονη συναλλακτική κίνηση και μεγάλος τζίρος - στοιχεία που υποδηλώνουν αυξημένη προσφορά και εξασθένιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, προμηνύοντας περαιτέρω υποχώρηση.
Τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής δεν ικανοποίησαν την αγορά, καθώς με την αποφασισθείσα λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης από τον Ιούνιο μετατίθεται χρονικά η αναμενόμενη εισροή κονδυλίων στην Ελλάδα. Απογοητευτική για την ελληνική πλευρά ήταν και η έκβαση των συζητήσεων για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία - η οποία προφανώς θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες, συντηρώντας την ένταση στην περιοχή.
Αρνητική και η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, που δεν πείσθηκαν ούτε από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για διοχέτευση ρευστότητας προς αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Μετά το χθεσινό "γύρισμα", οι βασικοί ευρωπαίκοί δείκτες κινούνται και σήμερα καθοδικά. Απώλειες 1% στη Φρανκφούρτη, περίου 0,8% υποχωρεί ο FTSE-100.
Στο ΧΑ οι συνθήκες για ουσιαστική διόρθωση είχαν ήδη... "παραωριμάσει" μετά το εντυπωσιακό ράλι που έδωσε +100% στις τραπεζικές μετοχές σε πέντε εβδομάδες. Τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη παραμένουν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, ενώ τα ξένα funds έχουν βάλει φρένο στις αγορές τους, που ήταν η κινητήρια δύναμη του παρατεταμένου ράλι.
Επισημαίνεται ότι μετά από 11 μήνες εκροών από το ΧΑ, τα ξένα χαρτοφυλάκια ήταν τον Νοέμβριο καθαροί αγοραστές (αύξησαν τις τοποθετήσεις τους).
Μετοχές και δείκτες
Με έντονες διαυμάνσεις κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος. Η ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση που ήταν καθημερινό φαινόμενο στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις εκδηλώθηκε και σήμερα, αλλά είχε πολύ μικρή χρονική διάρκεια και περιορισμένο εύρος.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -1,25% (764,67 μονάδες) μέχρι +0,01% (774,39 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 766 μονάδες υποχωρώντας κατά 1,05%.
Απώλειες 1,30% καταγράφει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.830 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε αρχικά στο -2,49%, ανέκαμψε γρήγορα σε θετικό έδαφος σημειώνοντας +1,42% και στη συνέχεια πήρε καθοδική κατεύθυνση. Τώρα υποχωρεί κατά 1,55%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Alpha (+0,8%), που ανακοίνωσε swap ομολόγων με το Δημόσιο, το οποίο της αποφέρει κέρδη 170 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα Πειραιώς -3,6%, Eurobank -2%,Ελλάδος -1,5%, Αttica -1,3%, Εθνική -1%
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον 3 μετοχές καταγράφουν κέρδη: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,4%, ΑΔΜΗΕ +1%, Σαράντης +0,5%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -7,7%, ΟΤΕ -3,3% ΕΧΑΕ -2,2%, Aegean -1,7%,Coca-Cola -1,5%
Στα mid caps πρώτη η Profile με +2,8%. Ακολουθούν Autohellas +1,6%, Πλαίσιο +1,4%, Quest και Πλαστικά Θράκης +1%. Στο κόκκινο MIG -6,6%, Ιντρακάτ -4%, Intracom και ΙΚτίνος -1,2%.