Αντί πανηγυρισμών για την έξοδο από τα μνημόνια, ένα μήνυμα μάχης. Σκληρό πολιτικό ροκ προμηνύει το διάγγελμά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το οποίο ουσιαστικά μια μακρά, άτυπη προεκλογική περίοδο.
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι επιλέγουν τη στρατηγική της ολομέτωπης αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, η οποία θα οδηγήσει στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού σε βάση διπολισμού. Παράλληλα επιδιώκουν να ενισχύσουν και να ανανεώσουν το αριστερό προφίλ τους, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις που εκφράζουν κατεστημένα συμφέροντα και αναχρονιστικές κοινωνικές αντιλήψεις.
Τα πρώτα μηνύματα δόθηκαν τις προηγούμενες μέρες με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, που μίλησαν για την ανάγκη συγκρότησης "αντιδεξιού μετώπου".
Πάνω σ' αυτή τη στόχευση φαίνεται ότι θα οικοδομηθούν η πολιτική και η εκλογική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος, που θα επιδιώξει να επαναφέρει στο προσκήνιο μία νέα εκδοχή του παλιού δίπολου "αριστερά-δεξιά".
Ο νέος διπολισμός
Στη θέση της "δεξιάς" βρίσκονται τώρα τα κόμματα που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας και την οδήγησαν στα μνημόνια. Στη θέση της "αριστεράς" ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές δυνάμεις που έγεραν σε πέρας με επιτυχία την προσπάθεια εξόδου από την κρίσης και την επιτροπεία.
Το διάγγελμα Τσίπρα είχε έντονη συγκρουσιακή χροιά με το «παλαιό» πολιτικό, επιχειρηματικό και μιντιακό κατεστημένο, που οδήγησαν την Ελλάδα στη μνημονιακή περιπέτεια, Ο πρωθυπουργός έδωσε στο διάγγελμα μορφή καταγγελίας κατά των πολιτικών κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, προαναγγέλλοντας σκληρή αντιπαράθεση…
Η πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού να αναλώσει το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού διαγγέλματος για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, καταγγέλλοντας τα προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθεστώς, έχει εξέχουσα σημασία: Αποτελεί τα «προεόρτια» για την προεκλογική περίοδο η οποία εμφανίζεται στο πολιτικό προσκήνιο και βάση όσων «εξήγγειλε» ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι εξόχως σφοδρή, σ’ ό,τι αφορά κυρίως την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να θέσει σαφείς πολιτικές διαχωριστικές γραμμές, με τις πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν το «παλαιό» καθεστώς και ό,τι αυτό συνεπάγεται (διαπλοκή, διαφθορά) και την τωρινή κυβέρνηση που αποτελεί τον φορέα του νέου πολιτικού ήθους, όπου σε απόλυτη προτεραιότητα θέτει την κοινωνική δικαιοσύνη και συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας.
Δεν άφησε κανέναν έξω από το κάδρο των ευθυνών:
Πρώτον το «παλαιό» πολιτικό σύστημα εξουσίας, για το οποίο τόνισε «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ, η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοι της».
Δεύτερον τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που είχαν αγαστή συνεργασία με τα κραταιά πολιτικά κόμματα του παρελθόντος. Συγκεκριμένα επισήμανε πως «την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει».
Στο κάδρο του πρωθυπουργού βρέθηκαν οι κ.κ Παπαδήμος και Στουρνάρας «τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες», καθώς επίσης και οι παλαιοί σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ, που εγκατέλειψαν το κόμμα, το καλοκαίρι του 2015. Χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι «άλλοι φοβήθηκαν τα κύματα, άλλοι προτίμησαν να τα δαμάσουν.
Με την επίτευξη του βασικού κυβερνητικού στόχου, που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια, το Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στο «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών στο εσωτερικό. Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας και της κυβερνητικής βούλησης για «σκληρό ροκ» με τους πολιτικούς αντιπάλους και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τους υποστηρίζουν. Προανήγγειλε νέες μάχες απέναντι στους «σύγχρονους μνηστήρες», οι οποίοι όπως τόνισε επιθυμούν να φέρουν τη χώρα στην πρότερη κατάσταση, όπου η διαπλοκή και η διαφθορά επισκίαζαν τα πάντα.
Νώντας Βλάχος