Οικονομία

Στουρνάρας: «Μπόνους» 2% στο ΑΕΠ από το Ταμείο Ανάκαμψης


Η Τρ. Ελλάδος αναθεωρεί τις προβλέψεις για την επόμενη 6ετία, τονίζει ο Γ. Στουρνάρας στο Bloomberg.

Πολύ ισχυρή ώθηση από τα κονδύλια των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα λάβει τα επόμενα έξι χρόνια η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις ανανεωμένες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, στις οποίες αναφέρθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Τα κονδύλια από EU Next Generation αντιστοιχούν σε ποσοστό 17% του ελληνικού ΑΕΠ και, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της ΤτΕ, πρόκειται να προσθέσουν στην ανάπτυξη 2% ετησίως για την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2026. «Ήταν κάτι απροσδόκητο», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας τη συμφωνία. «Θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην οικονομία», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, σημειώνει το Bloomberg, τα νέα κονδύλια έχουν τεράστια σημασία, επειδή οι οικονομίες τους δέχθηκαν πολύ ισχυρό πλήγμα μέσω του τουρισμού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά περίπου 8%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη πτώση.

«Έχουμε κάνει ορισμένους υπολογισμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος», ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας. «Για τα επόμενα έξι χρόνια, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2% υψηλότερος από τα ποσοστά που προβλέπαμε ως τώρα. Συνεπώς, θα γίνει μια αναθεώρηση των στόχων για την ανάπτυξη των επόμενων ετών», πρόσθεσε.

Η μεγάλη πρόκληση τώρα, όπως είπε, θα είναι να αναμορφωθεί η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τα κεφάλαια «με το σωστό τρόπο, για να έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη». «Δεν αρκεί να ξοδέψουμε τα χρήματα. Χρειάζεται να συνοδεύσουμε αυτή την επένδυση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για την πανδημία, ο διοικητής της ΤτΕ προέβλεψε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα κεφάλαια που έχουν «μπει στην άκρη» για αγορές ομολόγων, συνολικού ύψους 1,35 τρισ. ευρώ. Μάλιστα, τόνισε ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τα μέτρα στήριξης όταν ο πληθωρισμός πλησιάσει στο στόχο του 2%, κάτι που σημαίνει, όπως σχολιάζει το Bloomberg, ότι η απόσυρση των μέτρων θα αργήσει αρκετά, δεδομένης της μεγάλης απόστασης που έχει σήμερα ο πληθωρισμός της ευρωζώνης από το στόχο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις