Σβήνονται οι φόροι και τα πρόστιμα της εφορίας για τα αδήλωτα αναδρομικά μισθών και συντάξεων καθώς η διαχείριση της όλης διαδικασίας από την ΑΑΔΕ κρίθηκε αντισυνταγματική, από τέσσερα δικαστήρια.
Μόλις τελεσιδικήσει η απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η ΑΑΔΕ θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, τα ποσά που έχει βεβαιώσει και πληρώθηκαν ή θα διαγράψει τα ποσά που βεβαιώθηκαν, αλλά δεν έχουν καταβληθεί.
Η υπόθεση αφορά τα εκκαθαριστικά σημειώματα που εστάλησαν μαζικά στις αρχές του 2020, σε 71.000 μισθωτούς και συνταξιούχους, τα οποία αφορούσαν αναδρομικές αποδοχές των ετών 2012 και προγενέστερων, τα οποία οι λαβόντες θα έπρεπε να τα αναγράψουν στις δηλώσεις τους για το έτος 2013.
Αφορά επίσης όλες τις φορολογικές υποθέσεις φυσικών και νομικών προσώπων, για τις οποίες εστάλησαν σημειώματα μετά τη λήξη της προθεσμίας παραγραφής.
Σε ότι αφορά στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, η χρήση του 2013 παραγράφηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και η ΑΑΔΕ είχε στείλει εντολή στις ΔΟΥ όλης της χώρας στις 18 Δεκεμβρίου 2019 να αποστείλουν τα σημειώματα σε όλους τους υπόχρεους, οι οποίοι βρέθηκαν μέσα από διασταυρώσεις να έχουν εισπράξει αναδρομικά, αλλά να μην τα έχουν δηλώσει.
Υπενθυμίζεται ότι η διασταύρωση είχε γίνει το 2017 και η ΑΑΔΕ καθυστέρησε δύο χρόνια να κινητοποιηθεί και δόθηκε εντολή να εκδοθούν τα σημειώματα μόλις 13 μέρες πριν την παραγραφή τους.
Επειδή τα χρονικά περιθώρια ήταν στενά, λόγω και των αργιών των Χριστουγέννων, τα σημειώματα εκδόθηκαν μεν το 2019, αλλά κοινοποιήθηκαν στους υπόχρεους το 2020, μετά τη λήξη της παραγραφής.
Εκτός των άλλων παραμέτρων, που συνιστούν λόγους παραγραφής, η κοινοποίηση των σημειωμάτων, μετά τη λήξη της προθεσμίας παραγραφής κρίθηκε αντισυνταγματική από τα διοικητικά Εφετεία, τα οποία τονίζουν ότι με τον τρόπο αυτό επεκτείνεται ο χρόνος της παραγραφής, που είναι βασικά η πενταετία.
Αυτό σημαίνει ότι, είναι άκυρος ο καταλογισμός φόρων και προστίμων και μόλις τελεσιδικήσει η υπόθεση στο ΣτΕ, τα βεβαιωθέντα ποσά θα σβηστούν.
Το λάθος της ΑΑΔΕ
Η ΑΑΔΕ θεωρούσε και λειτουργούσε όλα τα χρόνια θεωρώντας, ότι, οι φορολογικές υποθέσεις δεν παραγράφονται εάν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, εκδοθεί το σημείωμα προσδιορισμού του φόρου, ακόμα και αν αυτό κοινοποιηθεί στον υπόχρεο, μετά την ημερομηνία παραγραφής.
Ωστόσο, ορισμένοι φορολογούμενοι προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια και τέσσερα Διοικητικά Εφετεία εξέδωσαν την ίδια απόφαση, ότι η πρακτική αυτή, η εκ των υστέρων κοινοποίηση του σημειώματος βεβαίωση φόρου στον φορολογούμενο, μετά την λήξη της προθεσμίας παραγραφής είναι αντισυνταγματική.
Πρόκειται για τις αποφάσεις του Δ.Ε. Αθηνών, 734/2020 του Δ.Ε. Θεσσαλονίκης, 759/2019 και 716/2020 και του Δ.Ε. Πειραιώς, Α.1405/2020. Μετά τις αποφάσεις αυτές, η ΑΑΔΕ έδωσε πρόσφατα εντολή στις Εφορίες και στα Ελεγκτικά Κέντρα να φροντίζουν ώστε τα σημειώματα που αφορούν σε υποθέσεις παραγραφής να εκδίδονται και να κοινοποιούνται εντός της προθεσμίας παραγραφής.
Η αρχή γίνεται από φέτος, που σημαίνει ότι στον επόμενο ενάμισι μήνα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, αναμένεται μπαράζ εκδόσεων σημειωμάτων προσδιορισμού φόρου για υποθέσεις του 2014 και άλλων προγενέστερων ετών, που παραγράφονται τέλος του έτους.
Ταυτόχρονα προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να λάβει την οριστική ετυμηγορία της δικαιοσύνης, προσδοκώντας σε ανατροπή των αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων, πράγμα που είναι δύσκολο να συμβεί.