«Καθαρή» λύση και ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων επιζητά η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι μπορεί αν πετύχει το απόλυτο. Η στρατηγική στόχευση του Μαξίμου έχει ως εξής: να θέσει σταδιακά στη διαβούλευση εκτός νυμφώνος τις μεσοβέζικες λύσεις και τα εναλλακτικά σενάρια-τύπου εξαμηνιαίας αναστολής του μέτρου και περικοπές με δόσεις- και να χτυπήσει κατευθείαν στην καρδιά!
Η αποστολή της ελληνικής πλευράς για ακύρωση του μέτρου, δεν λογίζεται ως εύκολη, ωστόσο, η αισιοδοξία που εκφράστηκε χθες από κυβερνητικές πηγές, εδράζεται από συγκεκριμένα δεδομένα. Το γεγονός ότι οι επικεφαλής των Θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ, μετά την κατάθεση του ελληνικού αιτήματος για μη περικοπή των συντάξεων το 2019, δεν έθεσαν ενστάσεις προβάλλοντας ως επιχείρημα το διαρθρωτικό χαρακτήρα του μέτρου αλλά σημείωσαν μόνον την δημοσιονομική του διάσταση, αποτελεί θετικό σημάδι για την ελληνική πλευρά.
Η εξέλιξη αυτή, αν τελικώς πραγματωθεί και σε οριστική θέση των Θεσμών, ευνοεί πλήρως τα κυβερνητικά σχέδια καθώς η διαβούλευση θα γίνει μόνον επί του δημοσιονομικού αντικτύπου που θα έχει η μη εφαρμογή του μέτρου.
Αν η Αθήνα καταφέρει να πείσει ότι τα «νούμερα βγαίνουν»- χωρίς επιπρόσθετες παραμέτρους, θα έχει κάνει ένα μέγιστο βήμα προκειμένου να κερδίσει το μεγάλο «στοίχημα» των συντάξεων. Όχι μόνο για το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, επιχειρηματολογώντας επί της μη αναγκαιότητας εφαρμογής του μέτρου περικοπής, εφόσον η δημοσιονομική εικόνα της χώρας το επιτρέπει.
Στο προσχέδιο προϋπολογισμού
Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα και με όσα διεμήνυσε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσδιορίζει το υπερπλεόνασμα του 2019, πάνω από τα 700 εκατ.ευρώ. «Πρόκειται για ένα αχρείαστο δημοσιονομικό μέτρο» επανάλαβε ο υπουργός Οικονομικών προς τους Θεσμούς, εγκαινιάζοντας τις μεταμνημονιακές διαβουλεύσεις.
Οι Θεσμοί θα περιμένουν «αποδείξεις» επί των λεγομένων Τσακαλώτου για το υπερπλεόνασμα, αρχής γενομένης από την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού 2019, τον Οκτώβριο.