Χιλιάδες έρευνες των φορολογικών αρχών για απάτες, ξέπλυμα χρήματος και μεγάλη φοροδιαφυγή βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αποκαλύπτουν τα χθεσινά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως, παρά τους ελέγχους που διεξάγονται, η μεγάλη φοροδιαφυγή είναι σε έξαρση, όπως επίσης και η διακίνηση του μαύρου χρήματος στην οικονομία.
Επίσης, η συχνή δημοσιοποίηση στοιχείων για τη δραστηριότητα των ελεγκτικών αρχών, σημαίνει πως η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα για την ΑΑΔΕ, αν και όχι με βέβαια αποτελέσματα.
Ειδικότερα, στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, βρίσκονταν υπό τη διερεύνηση από τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) 2.810 έρευνες μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».
Επίσης, τον ίδιο μήνα ξεκίνησαν οι έρευνες για 116 νέες υποθέσεις ενώ έκλεισαν 115 υποθέσεις του παρελθόντος. Συνολικά το 11μηνο ξεκίνησαν οι έρευνες για 1.185 υποθέσεις, από τις οποίες προκύπτει πως οι διαφυγόντες φόροι ανήλθαν σε 359,1 εκατ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκαν οι έρευνες σε 1.056 υποθέσεις, επί των οποίων εντοπίστηκαν παραβάσεις στις 914 (!) με το ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 87%.
Το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας των ελεγκτικών αρχών οφείλεται στο ότι, το έναυσμα των ελέγχων στις συγκεκριμένες υποθέσεις δίδεται από καταγγελίες και «πληροφορίες» οι οποίες σε συντριπτικό ποσοστό είναι ακριβείς.
Επιτόπιοι έλεγχοι
Ταυτόχρονα το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 διενεργήθηκαν 19.549 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 9.032 επιχειρήσεις ή στο 46,2%. Τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν ανήλθαν σε 27,68 εκατ. ευρώ.
Εξαφανισμένοι έμποροι
Δεκάδες είναι και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, που εντοπίστηκαν να έχουν υποπέσει σε σημαντικές φορολογικές παραβάσεις στον τομέα του ΦΠΑ και η Εφορία τους κλείδωσε τους ΑΦΜ.
Πρόκειται για τις απάτες στον ΦΠΑ που απασχολεί τις φορολογικές αρχές ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τομέα στον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις.
Ειδικότερα, κατά το εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023, οι ΥΕΔΕΕ ολοκλήρωσαν 142 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, που οδήγησαν στην απενεργοποίηση των ΑΦΜ για 119 φορολογούμενους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μπλοκάροντας τις συναλλαγές τους.
Πρόκειται για τους «εξαφανισμένους εμπόρους», που αποτελούν ειδικό στόχο της ΑΑΔΕ και γενικά όλων των φορολογικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πριν εξαφανιστούν έχουν ήδη καταφέρει να αφήσουν απλήρωτα χρέη σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές.
Η συνηθισμένη πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία, εισάγονται στην Ελλάδα αγαθά από τρίτη χώρα, προκειμένου να εξαχθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά μένουν στην Ελλάδα, χωρίς οι εισαγωγείς να πληρώσουν τον ΦΠΑ.
Σε άλλες περιπτώσεις, τα εμπορεύματα κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ανήκουν στον ίδιο πρόσωπο ή κύκλωμα. Παράλληλα συμψηφίζουν τον ΦΠΑ που αναλογούν στα αγαθά, με εικονικά τιμολόγια τα οποία εκδίδουν οι επιχειρήσεις του ιδίου κυκλώματος.
Κάποια στιγμή, «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ και έτσι, τα προϊόντα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ, σε πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με εκείνα που φορολογούνται κανονικά.
Το χειρότερο είναι, πως τα κυκλώματα αυτά καταφέρνουν, όχι μόνο να μην καταβάλλουν ΦΠΑ, αλλά να λαμβάνουν και επιστροφές ΦΠΑ!