Να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα καλεί την βρετανική κυβέρνηση το ΔΝΤ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της χώρας.
Η υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρέιτσελ Ριβς, πρέπει να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και να διατηρήσει τις δαπάνες υπό έλεγχο, διαφορετικά διατρέχει τον κίνδυνο μιας αρνητικής αντίδρασης της αγοράς που θα υπονομεύσει τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης, προειδοποίησαν εκπρόσωποι του ταμείου.
Στον ετήσιο έλεγχο της οικονομίας, η παγκόσμια οικονομική εποπτική αρχή προειδοποίησε την Ριβς ότι τυχόν πρόσθετες δαπάνες, όπως προτάσεις για την αντιστροφή των περικοπών στις επιδοτήσεις καυσίμων για τους συνταξιούχους ή τον τερματισμό του ορίου επιδόματος για τα δύο τέκνα, θα πρέπει να καλυφθούν με άλλα μέτρα εξοικονόμησης, όπως αυξήσεις φόρων.
Οι συστάσεις του ΔΝΤ έρχονται πριν από την αναθεώρηση δαπανών της 11ης Ιουνίου, όταν η Ριβς θα θέσει όρια στον προϋπολογισμό για τις κυβερνητικές υπηρεσίες για τα επόμενα τρία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε να χαλαρώσει τις περικοπές στις επιδοτήσεις καυσίμων, η οποία θα κόστιζε έως και 1,8 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου των επιδομάτων για δύο παιδιά, με πιθανό κόστος άλλα 3 δισεκατομμύρια λίρες.
Χθες ωστόσο, η Ρίβς ανακοίνωσε περικοπές δαπανών αξίας 4,8 δισ. λιρών, καθώς προσπαθεί να καλύψει το τεράστιο δημοσιονομικό κενό, εν μέσω στασιμότητας της ανάπτυξης και του υψηλότερου κόστους δανεισμού από την πρώτη έκθεση του «επώδυνου» προϋπολογισμού, που δημοσιεύθηκε το περασμένο φθινόπωρο.
Ωστόσο, ο κρατικός δανεισμός του Ηνωμένου Βασιλείου, κατέγραψε αιφνιδιαστική αύξηση τον πρώτο μήνα του νέου οικονομικού έτους.
Το έλλειμμα τον Απρίλιο ανήλθε σε 20,2 δισ. στερλίνες (27,1 δισ. δολάρια), ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Το έλλειμμα ήταν κατά 1 δισεκατομμύριο λίρες υψηλότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα και πολύ πάνω από τη μέση πρόβλεψη των 17,9 δισεκατομμυρίων λιρών των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Bloomberg.
Η άνοδος του δανεισμού σημαίνει ότι η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, ξεκινά το οικονομικό έτος με τον ίδιο τρόπο που έκλεισε το προηγούμενο, με δαπάνες που υπερβαίνουν ακόμη και τις γενναιόδωρες δαπάνες που ζητούσε ο περσινός της προϋπολογισμός.
Η υπέρβαση ήρθε παρά την αμφιλεγόμενη αύξηση των φόρων μισθοδοσίας των εργοδοτών κατά 26 δισεκατομμύρια λίρες, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα, και το χαμηλότερο κόστος των τόκων του χρέους.
Ωστόσο, η Ριβς αγωνίζεται να συγκρατήσει τον δανεισμό από τότε που οι Εργατικοί κέρδισαν τις γενικές εκλογές του Ιουλίου, παρά τη δέσμευσή της να τηρήσει τους ισχυρούς δημοσιονομικούς κανόνες της, σύμφωνα με τους οποίους οι φόροι πρέπει να καλύπτουν τις καθημερινές δαπάνες και το χρέος πρέπει να μειωθεί ως ποσοστό της οικονομίας έως το 2029-30.
Έπρεπε να εξοικονομήσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια λίρες τον Μάρτιο για να αποκαταστήσει το δημοσιονομικό της απόθεμα των 9,9 δισεκατομμυρίων λιρών, αφού εξανεμίστηκε από το υψηλότερο κόστος δανεισμού, και ίσως χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών αργότερα μέσα στο έτος.
Η κυβέρνηση πρέπει «να συνεχίσει την πορεία της και να επιτύχει τη σχεδιαζόμενη μείωση του ελλείμματος τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να σταθεροποιήσει το καθαρό χρέος και να μειώσει την ευπάθειά της στις πιέσεις της αγοράς ομολόγων», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.
Μάλιστα τονίζει ότι η αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο και οι τριγμοί της αγοράς θα μπορούσαν επίσης να εκτροχιάσουν τις προοπτικές της Βρετανίας.«Η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κραδασμούς στην αγορά, να θέσει το χρέος της σε ανοδική πορεία και να δυσχεράνει την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων», τόνισε το ΔΝΤ.
Πρότεινε, δε, «πρόσθετα μέτρα για τα έσοδα ή τις δαπάνες, όπως απαιτείται, σε περίπτωση που προκύψουν κραδασμοί».