Οι τιμές του αργού πετρελαίου WTI υποχωρούν στα $72,40, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές. Κατά την άποψή μου, το αργό πετρέλαιο δέχεται έντονες πιέσεις από την ισχυρή πορεία του δολαρίου, το οποίο καθιστά το πετρέλαιο ακριβότερο για κατόχους άλλων νομισμάτων, προκαλώντας νέο κύμα πωλήσεων στο "μαύρο χρυσό". Αυτός ο αντίκτυπος ήταν αναμενόμενος, ειδικά δεδομένης της τρέχουσας τάσης των κεντρικών τραπεζών να διατηρούν αυστηρές νομισματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Η ισχύς του δολαρίου ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου έχει γίνει πιο εμφανής εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία και των πληθωριστικών πιέσεων. Πιστεύω ότι η ελκυστικότητα του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου συνεχίζει να ενισχύεται υπό αυτές τις συνθήκες, προσθέτοντας περαιτέρω προκλήσεις για τις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, πιθανή στήριξη στις τιμές του αργού θα μπορούσε να προκύψει από ανησυχίες για την προσφορά, καθώς οποιαδήποτε διαταραχή μπορεί να περιορίσει απότομες πτώσεις των τιμών.
Ένας από τους παράγοντες που υποστηρίζουν την αγορά πετρελαίου είναι η συνεχής μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 959.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση κατά 250.000 βαρέλια. Παρόλο που η πτώση ήταν μικρότερη από εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας, εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει τη μεγάλη ζήτηση πετρελαίου στην αγορά των ΗΠΑ και αποτελεί βασικό σημείο στήριξης για τις τιμές, ειδικά με την προσέγγιση της χειμερινής περιόδου που αυξάνει τη ζήτηση για θέρμανση.
Επιπλέον, οι νέες κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και τη Ρωσία αναμένεται να προσθέσουν πίεση στην παγκόσμια προσφορά. Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει την επιβολή περαιτέρω περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τις παγκόσμιες ροές στην αγορά και να αυξήσουν τις τιμές. Αυτά τα μέτρα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τους Ασιάτες αγοραστές, που στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής για να καλύψουν τις ελλείψεις.
Την ίδια στιγμή, η φυσική αγορά πετρελαίου στη Μέση Ανατολή παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης. Οι πρόσφατες αποφάσεις του OPEC+ για παράταση των περικοπών στην προσφορά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μείωση του προβλεπόμενου πλεονάσματος στην αγορά για το 2025. Αυτή η στρατηγική κίνηση του OPEC+ αντικατοπτρίζει την επιθυμία της ομάδας για μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην αγορά. Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, ειδικά μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, θα μπορούσε να προσθέσει ένα ακόμη επίπεδο γεωπολιτικού κινδύνου.
Κατά την άποψή μου, τα δεδομένα δείχνουν ότι η αγορά πετρελαίου έκλεισε το 2024 δυναμικά και ξεκίνησε το 2025 με θετική ορμή. Η διαπραγμάτευση του Brent πάνω από τα $76 το βαρέλι αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στη διαρκή υψηλή ζήτηση πετρελαίου, παρά τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις. Αυτή η δυναμική υποστηρίζει την ιδέα ότι οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα συνεχίσουν να κινούνται σε στενό εύρος, με πιθανότητα περαιτέρω ανόδου αν οι περιορισμοί στην προσφορά επιμείνουν.
Ωστόσο, σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες, όπως τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ και οι δηλώσεις της Fed, θα παραμείνουν κρίσιμα για την κατεύθυνση των αγορών στο μέλλον. Τα δεδομένα απασχόλησης του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, που αναμένονται την Παρασκευή, θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω το δολάριο αν δείξουν ισχυρή αγορά εργασίας, προσθέτοντας βραχυπρόθεσμη πίεση στις τιμές του πετρελαίου.
Συμπερασματικά, πιστεύω ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν συνεχιζόμενες ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ. Από την άλλη, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η μείωση των αποθεμάτων παρέχουν ισχυρή στήριξη στις τιμές. Η μελλοντική κατεύθυνση του αργού πετρελαίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ισορροπία αυτών των παραγόντων, καθιστώντας απαραίτητη την προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων από τον OPEC+ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.