Χρηστικά

Κόβονται οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά!


Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ αποφάσισαν να μην αυξηθούν τα όρια απαλλαγής παρά τη δραματική αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, έως και 250%

Κόβονται οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 200.000 φορολογούμενους μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Αιτία του «κουρέματος» των απαλλασσόμενων, είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, να μην αυξηθούν τα απαλλασσόμενα όρια που ισχύουν, παρά τη δραματική αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, έως και 250%.

Η σχετική απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, απλώς επιβεβαιώνει τα ισχύοντα αφορολόγητα όρια, τα οποία θα ισχύουν για τον υπολογισμό των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ, από το 2022 και για τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, τα εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής ακινήτων που θα αναρτηθούν από αύριο στο Taxisnet, θα περιέχουν αρνητικές εκπλήξεις για χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, καθώς φέτος, οι απαλλασσόμενοι κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ, θα κυμανθούν κοντά στο 1.000.000 ιδιοκτήτες, από 1.272.745 που απαλλάχθηκαν πέρυσι, ενώ θα μειωθεί δραστικά και ο αριθμός όσων απαλλάσσονται κατά 100% από τον φόρο κατοχής ακινήτων.

Το 2021 απαλλάχτηκαν από το 50% του ΕΝΦΙΑ, 1.272.745 ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ άλλοι 62.326 απαλλάχθηκαν από το 100% του ΕΝΦΙΑ.

Τα όρια απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, δεν αύξησαν τα όρια της ολικής ή της μερικής από τον ΕΝΦΙΑ και τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια, με αυξημένες τις αντικειμενικές τιμές. Στο πλαίσιο αυτό και φέτος, για την απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ, το νοικοκυριό πρέπει να πληροί αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας ήτοι:

  • ΑΓΑΜΟΣ/Η: έως 9.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η αξία της ακίνητης περιουσίας χιλιάδων νοικοκυριών, υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο και τίθενται εκτός απαλλαγών. 

4) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ποιοι απαλλάσσονται 100%

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ παρέχεται στα νοικοκυριά που είναι τρίτεκνα ή πολύτεκνα ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος ήτοι:

  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ
  • ΕΓΓΑΜΟΣ (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.

2) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα